Beurzen in ban fraudeschandaal

Beleggers in Europa werden vanmorgen opgeschrikt door een nieuw schandaal. Ierlands grootste bank Allied Irish is een grote fraudezaak op het spoor gekomen. In Amsterdam stonden de financiële waarden onder druk en zagen hun koersen teruglopen.

Een valutahandelaar bij de Amerikaanse dochteronderneming Allfirst van de Ierse bank, heeft mogelijk 750 miljoen dollar verduisterd. Het schandaal heeft de vrees bij beleggers voor verdere boekhoudkundige malversaties in het bedrijfsleven nog eens versterkt.

De Amsterdamse beurs had het vanmorgen moeilijk. In de loop van de ochtend zakten de koersen verder, na een aanvankelijk positief begin. Tegen het middaguur stond de AEX-index, graadmeter van 25 meest verhandelde fondsen, op een verlies van 7,34 punten op 479,84 punten. Vooral de financiële fondsen trokken de index naar beneden. Fortis, Aegon en ABN Amro wisten de neergang nog te beperken met verliezen tussen 0,65 en 1,2 procent. Vooral ING leverde met 2,76 procent fors in op 26,40 euro. ,,De aanhoudende onzekerheid over de economische crisis in Argentinië en het uitwaaierende Enron-schandaal eisen hun tol'', aldus een handelaar.

KPN was koploper met een stijging van 2 procent op 5,10 euro. Voorbeurs bracht het telecombedrijf naar buiten dat het aandeel van 50 procent in Teleprofs voor 5,6 miljoen euro is verkocht aan mede-eigenaar Vedior. Het grootste verlies was andermaal voor Versatel, dat ditmaal bijna 9 procent terug moest tot een schamele 73 eurocent.

Het uitzendconcern Vedior moest op de MidKap-index 2,8 procent prijsgeven, nadat het licht tegenvallende jaarcijfers bekend had gemaakt. De omzet groeide met 3 procent naar 6,7 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 121 miljoen euro, 11 procent meer dan de 109 miljoen in 2000. Het aandeel Vedior koerste rond de 13,05 euro.

De `Enronitis' hield ook de overige beurzen in Europa in de greep. Een opvallende verliezer in Londen en Dublin was Allied Irish vanwege de fraudeaffaire. Het aandeel zakte 10 procent. Eerder in de ochtend leek Allied Irish zelfs een kwart van zijn beurswaarde kwijt te raken.

Vooral de financiële sector en de telecomfondsen deden het slecht. In Frankfurt was de schade het grootst met een daling van 1,9 procent voor de DAX-index.