Bert Konterman held van Rangers

Bert Konterman is lang niet de meest populaire speler van Glasgow Rangers, maar na zijn winnende doelpunt tegen aartsrivaal Celtic kan hij voorlopig niet meer stuk bij de protestantse aanhang. De Nederlandse verdediger, in Schotland bekritiseerd om zijn houterige motoriek, scoorde gisteren in de verlenging van het nationale bekerduel met een hard geschoten bal die in de kruising van het doel belandde.

Dankzij de winnende goal van Konterman plaatsten de Rangers zich ten koste van het sterker gewaande Celtic voor de finale van het toernooi om de League Cup. Het katholieke Celtic had de afgelopen vijf edities van de Old Firm gewonnen. De stadsderby's in Glasgow zijn van oudsher beladen wedstrijden die de voetbalgekke stad in tweeën delen. Konterman kan daarom de komende weken rekenen op een heldenverering bij de fans van de Rangers.

De uitslag van de bekerwedstrijd was in strijd met de nieuwe rolverdeling tussen beide clubs. Celtic heeft de hegemonie van de Rangers daterend uit de jaren negentig met harde hand doorbroken. In de Schotse competitie hebben de groen-witten momenteel een straatlengte voorsprong op de blauw-witten. Celtic was eerder in de jaren zestig en zeventig superieur aan de Rangers.

De fans op Ibrox Park, de uitverkochte thuishaven van de Rangers, waren gisteren gebrand op revanche. Na de reguliere speeltijd stond het 1-1. Peter Lövenkrands had de thuisspelende Rangers vlak voor rust op voorsprong gebracht. Bobo Balde zorgde een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker van Celtic. Oud-Ajacied Shota Arveladze miste een strafschop voor de Rangers. Oud-Feyenoorder Konterman werd vervolgens matchwinner.

Bij de Rangers, waar de nieuwe bondscoach Dick Advocaat de functie van technisch directeur uitoefent, stonden vier Nederlanders in de basisopstelling. Behalve Konterman waren dit Arthur Numan, Fernando Ricksen en Ronald de Boer. De laatste werd in de tweede helft gewisseld voor de Noorse aanvaller Tore Andre Flo. Linksback Numan begon de wedstrijd met een verkeerde terugspeelbal die bijna tot een tegendoelpunt leidde. Bij Celtic was de Nederlander Bobby Petta invaller.