Beleggers keren zich tegen bod op Beter Bed

De prijs die participatiemaatschappij Nesbic biedt op de aandelen van beddenfabrikant Beter Bed stuit op weerstand. Zeker een kwart van de aandeelhouders vindt de overnamepremie op dit moment te laag.

Nesbic wil Beter Bed kopen voor een prijs van 16 euro per aandeel en de onderneming van de effectenbeurs halen. Twee grootaandeelhouders, M. Diks (9 procent van de aandelen) en J. Blokker (14 procent) zijn al akkoord en steken een deel van hun opbrengst weer in het bedrijf, als dat van de beurs is verdwenen. Nesbic wil 95 procent van de aandelen in handen krijgen voordat het bod gestand wordt gedaan.

Verzekeraar Delta Lloyd, die meer dan 5 procent van de aandelen bezit, wijst het bod van financier Nesbic op de aandelen van Beter Bed van de hand. ,,Ik vind het geen hoofdprijs, dat bod is veel te laag'', zegt beleggingsdirecteur A. Otto van Delta Lloyd. ,,En ik sta niet alleen''.

Dexia Bank Nederland, dat via verschillende beleggingsfondsen meer dan 20 procent van Beter Bed bezit, is evenmin onder de indruk. Vermogensbeheerder C. Molenaar van Dexia's Hidden Value beleggingsfonds, voorziet grote problemen. ,,Uitgaande van de huidige beurswaarderingen hebben wij een groot probleem met het bod. Beter Bed is een goed geleide onderneming met interessante vooruitzichten. Als je zo'n bedrijf van de beurs wil halen, is er meer voor nodig.'' Belegger Otto van Delta Lloyd vindt zowel de overnamepremie, van tussen 25 en 30 procent, als de waarde van het bod ten opzichte van de getaxeerde winst van Beter bed te weinig. ,,Ik krijg het Norit-gevoel'', zegt Otto. ,,Zo van: wij komen u van uw beleggingsprobleem met kleine bedrijven afhelpen, maar ik heb juist een mooi rendement in small caps.''

Delta Lloyd ging anderhalf jaar geleden niet in op een bod van financier Gilde op Norit. Zij bleven aandeelhouders. Eerst steeg de koers van Norit, vervolgens verkocht Gilde in een half jaar tijd Norit met een vette overnamepremie door aan nutsbedrijf Nuon.