Allemaal rijk

- Maar ik heb helemaal geen geld!

- Geeft niet. Je kunt tegenwoordig gewoon een Fortune-500 bedrijf runnen zonder.

- Lijkt me kras, maar ik luister. Het gaat dus om twee telecombedrijven?

- Yep. Een van jou en een van mij. Het gaat zo: ik lease telecomcapaciteit aan jou, voor 20 jaar. Jij betaalt per jaar, maar ik neem al jouw betalingen over de eerstvolgende 20 jaar nu al in één keer in de winst.

- Maar hoe kom jij aan die telecomcapaciteit?

- Die lease ik van jou. Ook voor 20 jaar. Maar die uitgaven boek ik gewoon per jaar. Dus ik heb veel inkomen, maar weinig kosten.

- Aha! En ik boek op mijn beurt de lease aan jou óók in een keer als winst, maar spreid mijn lasten eveneens. Maken we dus allebei winst!

- Net als Global Crossing, dat Amerikaanse bedrijf. Wat vind je er van?

- Top. Vandaar die naam natuurlijk: Global Crossing. Ik vroeg me al af hoe daar op gekomen waren. Maar hoe komen we aan ons eigen inkomen?

- Geen probleem, dat inkomen. We geven onszelf gewoon opties. Hebben wij inkomen. Zomaar, uit het niets. Vraag me niet waarom, maar die opties gaan gek genoeg niet ten koste van onze bedrijfswinst. De kosten zijn zelfs fiscaal aftrekbaar. Doet iedereen.

- En werkkapitaal?

- Dat werkkapitaal lenen we natuurlijk. Op basis van ons enorme eigen vermogen.

- Maar we hebben helemaal geen eigen vermogen.

- Tuurlijk wel. We doen gewoon net als KPN. Ik geef jou een warrant, het recht om in de toekomst aandelen in mij te kopen. Die warrant boek ik net als KPN alvast als eigen vermogen.

- En ik dan?

- Jij geeft mij een warrant terug. Heb jij ook eigen vermogen.

- Ja, maar als we op basis van dat eigen vermogen te veel gaan lenen, dan valt dat wel erg op.

- Ook aan gedacht. Heb je wel eens gehoord van een SPV, een Special Purpose Verhicle?

- Dat is toch zo'n jeep met grote wielen uit de Cornelis Schuytstraat?

- Neenee. Dat is een Amerikaans partnerbedrijfje waar je voor 97 procent eigenaar van bent, maar waarvan je de schulden toch niet hoeft mee te rekenen. Off-balance heet dat, net als bij Enron. We doen gewoon al onze schulden in onze SPV's, en maken er iemand directeur van die je kunt vertrouwen.

- En wie is dat?

- Jouw moeder.

- Ma? Directeur?

- Ja. En als beloning geven we haar dan een aanleunwoning met twee brievenbussen op de Kaaiman-eilanden.

Want daar zul je straks natuurlijk wel regelmatig naartoe moeten.

    • Maarten Schinkel