Zwemploeg vlucht voor ijskoud water

Het drie weken durende trainingskamp in Marokko heeft voor een deel van de Nederlandse zwemploeg nog geen dag geduurd. Op last van trainer Jacco Verhaeren stapte de Philips-profploeg, met olympisch kampioenen Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, vanmorgen alweer op het vliegtuig terug naar Nederland, toen bleek dat de trainingsfaciliteiten in Casablanca te wensen overlieten.

Zo bleek de temperatuur van het water in het binnenbad slechts negentien graden Celcius (vijf graden te koud), functioneerde de tijdwaarneming niet en was van `een modern krachthonk' geen sprake. Ondanks toezeggingen van het verantwoordelijke bemiddelingsbureau (France Sport) besloot Verhaeren daarop te vertrekken met zijn vier pupillen, met behalve Van den Hoogenband en De Bruijn verder Joris Keizer en Klaas-Erik Zwering. ,,De kachel is uitgevallen of nooit aangeweest!'', zei Verhaeren op de Zwemkroniek-website.

Het is niet de eerste keer dat de omstandigheden verre van optimaal zijn voor de zwemmers. Vorig jaar, tijdens een trainingskamp op Corfu, klaagde de selectie over de kwaliteit van het water, waardoor een aantal zwemmers uiteindelijk een oorontsteking opliep. Ook in de aanloop naar de succesvolle Olympische Spelen in Sydney (2000) brak de ploeg van Verhaeren voortijdig een trainingsstage af.

De rest van de Nederlandse ploeg volgde het voorbeeld van de Philips-ploeg niet en bleef in Marokko, in de hoop dat de beloftes alsnog worden ingelost. Verhaeren daarentegen weigerde te blijven. ,,Een trainingskamp in het buitenland moet iets extra's hebben, anders kun je beter thuis blijven. De omstandigheden hier zijn niet ideaal, maar vooral het koude water is funest. Dan kan je niet optimaal trainen.''

Uit voorzorg reserveerde manager Marcel Wouda, tot voor kort verantwoordelijk voor buitenlandse stages, vanmorgen alvast weer badwater voor de ploeg in het eigen Tongelreep-bad in Eindhoven.