Weer ontslag bij dochter van Imtech

Telecombedrijf Datelnet, onderdeel van het beursgenoteerde Imtech, schrapt opnieuw banen. Het gaat om 250 arbeidsplaatsen. De sanering komt bovenop een eerdere ontslagronde van 650 werknemers.

De nieuwe ingreep ligt in het verlengde van de in december bekendgemaakte personeelsreductie. Het bedrijf, actief in het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van telecommunicatienetwerken, heeft te kampen met aanhoudende slechte marktomstandigheden waardoor een nieuwe reorganisatie noodzakelijk is.

Datelnet werd voor een onbekend overnamebedrag in mei overgenomen door installatiebedrijf Imtech, het voormalige Internatio-Müller. Toen telde het telecombedrijf nog 2.400 werknemers. Na deze ingreep zal het bedrijf 1.500 werknemers tellen, een reductie van bijna 40 procent.

De vorige personeelsreductie, die pas na afronding in december werd bekendgemaakt, gebeurde vrijwel zonder gedwongen ontslagen. Deze keer vallen er 41 gedwongen ontslagen. Het betreft de werknemers van het bedrijfsonderdeel Geodata in Assen. Voor hen is collectief ontslag aangevraagd. De activiteiten van Geodata concentreren zich nu in Turkije.

Imtech zegt bij de aankoop van Datelnet niet te hebben kunnen voorzien dat de dip in de telecomsector zo diep zou zijn. Van een miskoop wil een woordvoerder niet weten. ,,De aankoop van datelnet is vooral strategisch van aard. Wij zijn nog altijd heel tevreden over die beslissing.''

Het concern verwacht dat de telecommarkt in de tweede helft van dit jaar weer aantrekt en uiteindelijk jaarlijks met 10 tot 15 procent zal groeien. Datelnet zal ,,met deze aanpassing als slagvaardige organisatie kunnen opereren''. ,,We hopen dat dit de laatste reorganisatie is.'' Voor de sanering is een voorziening genomen, maar Imtech weigert de hoogte daarvan bekend te maken.

Het herstel van de telecommarkt is volgens Imtech gebaseerd op de uitspraken van mobiele aanbieders die hun netwerken operationeel willen maken voor umts, de derde generatie mobiele telefonie. Imtech zegt alle vijf de aanbieders in Nederland tot klant te rekenen.

De naam Datelnet zal overigens verdwijnen. De dochter gaat verder onder de concernnaam Imtech.