Wall Street lager na koersval Tyco

In New York begon de week op de aandelenbeurzen voor beleggers weinig optimistisch. Het vertrouwen in grote ondernemingen liep gisteren een nieuwe deuk op. Het conglomeraat Tyco maakte bekend de afgelopen drie jaar 8 miljard dollar aan overnames te hebben verzwegen. Dat voedde de vrees bij beleggers dat de boekhoudkundige malversaties bij energieconcern Enron niet op zichzelf staan.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen daalde met 2,22 procent tot 9687,09 punten. De Nasdaq Composite verwerkte een verlies van 2,92 procent op 1855,50 punten. In de Dow noteerden alleen voedingsconcern Procter & Gamble en computerproducent Hewlett-Packard een plusje en bleef Coca-Cola gelijk.

Tyco stond de gehele dag op flink verlies. Het bedrijf probeerde dat nog in te perken door aan het einde van de handelsdag te zeggen dat het wel degelijk de overnames aan de autoriteiten had gemeld, maar alleen niet via de pers naar buiten had gebracht. Het mocht niet baten, zeker nadat kredietbeoordelaar Standard & Poor's de waardering van het bedrijf flink had teruggebracht. Tyco verloor uiteindelijk bijna 19 procent.

Ook andere concerns met een lange traditie van overnames en fusies moesten het ontgelden. Zo eindigde het conglomeraat General Electric ruim 5 procent lager. Energiebedrijf Dynegy verloor ruim 8 procent.