Verhoeven maakt film over Dick Bos

,,Na zo'n nekslag zeggen ze gewoonlijk niks terug.'' Hele generaties weten na deze woorden dat het over de grote Nederlandse stripheld Dick Bos gaat. ,,Bos, ik heb je onderschat'', is nog zo'n zinnetje waaraan de fans elkaar herkennen en die verhalen losmaken over jiujitsu-trappen (`de vliegende schaar') en spannende avonturen in verre landen. Dick Bos is sinds de jaren zeventig uit het zicht verdwenen maar producent Gerrit Visscher van Cinemedia gaat daar verandering in brengen. Samen met scenarioschrijver Gerard Soeteman en regisseur Paul Verhoeven werkt hij aan een documentaire over de 62 jaar oude held.

Een half jaar geleden nam Visscher (1942) contact op met Verhoeven (1938). Die was volgens hem meteen enthousiast. Verhoeven waarschuwde Soeteman en sindsdien is er druk gezocht naar materiaal voor de documentaire. Onlangs stelde het Stimuleringsfonds geld beschikbaar voor het scenario. De opnames staan voor dit najaar gepland en Verhoeven is van plan een deel van de regie zelf te doen. De AVRO en TV-West willen de documentaire uitzenden.

De vrouw van de schepper van Dick Bos, Paul Mazure (1914-1974), leeft nog. Ze woont in Londen en Visscher heeft haar al gesproken. Ook de speelfilm die Mazure in 1945 maakte met de Haagse judoka Maurice van Nieuwenhuizen – die ook model stond voor de tekeningen – zal worden gebruikt. Piet van der Ham, Mazures filmassistent uit de jaren 40, heeft ook zijn medewerking toegezegd, aldus Visscher. En natuurlijk zijn er de strips. Het eerste Dick Bos-avontuur verscheen in 1940 als strip in het weekblad De Prins. Daarna kwamen ze uit als boekjes, van zeven bij elf centimeter, met op iedere bladzijde een tekening. Tot 1967 verschenen er 73 deeltjes in oplages van soms meer dan 100.000 exemplaren.

Gerard Soeteman (1936) gaat volgende week naar Los Angeles met een script voor Verhoeven (Azazel, over een Russische bommengooier en revolutionair) en moet dringend aan de slag moet met de tv-serie Floris voor Johan Nijenhuis. Toch wil hij het Bos-scenario voor het najaar afronden. ,,Het is een jeugdheld van me. Ik heb er veel zin in. Als we een scenario bespreken tekent Paul altijd van die Dick Bos-achtige plaatjes erbij.''

    • Dirk Limburg