Vanenburg niet op spoedcursus KNVB

De KNVB heeft oud-international Gerald Vanenburg voor de tweede keer toelating tot de versnelde trainerscursus geweigerd. Volgens de voetbalbond voldoet de oud-speler van onder meer Ajax, PSV en FC Utrecht niet aan alle voorwaarden. Vanenburg heeft volgens de bondsregelementen te weinig internationale finales gespeeld om in Zeist de trainerscursus in verkorte versie te mogen afwerken.

De KNVB stelt sinds zes jaar als criteria voor deelname aan de elite-cursus dat een voetballer ten minste 42 interlands moet hebben gespeeld en vijf internationale finales (EK, WK, Europa Cup, wereldbeker) moet hebben gewonnen. Marco van Basten, stad- en generatiegenoot van Vanenburg, voldoet wel aan de criteria. Hij begint in het najaar van 2002 aan de verkorte cursus. Ruud Krol, Johan Neeskens, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en Ronald Koeman gingen hem voor. Johan Cruijff is de enige oud-speler die zijn trainersdiploma cadeau kreeg.

Vanenburg kwam precies 42 keer voor Oranje uit. Hij won alleen in 1988 twee internationale finales. Hij won in 1988 met het Nederlands elftal het Europees kampioenschap voor landenteams in West-Duitsland. In hetzelfde jaar won hij met PSV de Europa Cup voor landskampioenen. Eind 1988 verloor hij met de Eindhovense club de finale van de wereldbeker.

Vanenburg reageerde boos op zijn nieuwe afwijzing. Hij gaat nu misschien in Duitsland zijn trainersdiploma's halen. De oud-international was vorig jaar al even kort werkzaam als assistent-trainer bij 1860 München, waar hij ook als speler actief was. Vanenburg heeft zijn beklag gedaan bij Jan Reker, directeur Coaches Betaald Voetbal (CBV). Reker heeft zijn voormalige pupil gevraagd zijn klachten op papier te zetten.

Volgens een woordvoerder van de KNVB heeft de bond vorig jaar gemeld dat Vanenburg niet in aanmerking komt voor de spoedcursus. ,,We hebben hem toen de cursus trainer/coach I aangeboden. Dat sloeg hij af. Nu heeft hij na de aanmelding van Van Basten een nieuwe poging gewaagd. Het standpunt van de KNVB is echter ongewijzigd.''