Toekomst FC Zwolle ongewis

Voetbalclub FC Zwolle verkeert nog altijd in onzekerheid over de sportieve toekomst. De gemeente heeft gisteren het besluit over een financiële garantstelling van 900.000 euro uitgesteld, omdat het volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken waarschijnlijk om staatssteun gaat.

Dergelijke steun moet eerst aan de Europese Commissie worden voorgelegd. De gemeente noemt de garantstelling geen staatssteun, omdat het niet om een subsidie of bijdrage gaat. Burgemeester H. Meijer kondigde gisteren aan dat de formulering van het voorstel de komende weken grondig bestudeerd zal worden.

FC Zwolle heeft de garantstelling nodig om de begroting voor volgend seizoen rond te krijgen. Vermoedelijk geeft de Nederlandse voetbalbond KNVB zonder de steun geen licentie aan de eerstedivisionist, die een financieel tekort van enkele tonnen heeft.

De financiële tekorten zijn onder meer veroorzaakt doordat de afgelopen jaren geen spelers zijn verkocht door de huidige nummer twee van de eerste divisie. Verder zijn de personeelskosten gestegen door een premiestelsel dat is gekoppeld aan wedstrijdresultaten en de positie op de ranglijst.

Het besluit van de gemeenteraad is tot na 25 februari uitgesteld. Dan komt ook het nieuwe stadion van de noodlijdende club aan de orde. Hier wil de gemeente voor 9,1 miljoen euro aan bijdragen. Maar ook dat plan komt volgens het ministerie vermoedelijk op staatssteun neer. FC Zwolle verwacht na de opening van een nieuw stadion uit de rode cijfers te komen door een toename van zowel sponsors als toeschouwers.