Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het 50-jarig jubileum van de Britse koningin Elizabeth op 6 februari. Verder aandacht voor het verzoek van het Witte Huis aan Hollywood om Amerika in films positiever af te schilderen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor de Megabanenmarkt, die is opgezet om 40.000 Amsterdamse werklozen uit de bijstand te halen. Verder de strijd in GroenLinks om de plaatsen op de kandidatenlijst. Ned.1, 20.30-21.05u.

Het elfde uur. Gasten zijn arts en ex-kankerpatiënte Brenda Hermsen en poppenspeler Aad Peters. Ned.1, 21.42-22.25u.

Nova. Aandacht voor de zin en onzin van schikkingen bij wetsovertredingen en een reportage over het Nabestaandenteam dat gelieerd is aan het Rampen Identificatieteam. Ned.3, 22.30-22.55u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Fragmenten uit het satirische televisieprogramma uit de jaren zestig Zo is het toevallig ook nog eens een keer en reacties van programmamakers van toen Mies Bouwman en Rinus Ferdinandusse. Ned.3, 20.30-21.00u.

Terug op de werkvloer. Vijfde aflevering van een serie waarin leidinggevenden voor een aantal dagen tussen het eigen personeel werken portretteert Dick van Well, voorzitter van de raad van bestuur van de Dura Vermeer Groep. Ned.3, 21.00-21.30u.

Het andere gezicht. Portret van de Afghaanse vluchteling Yahaya Yusufi die begin jaren tachtig als asielzoeker naar Nederland kwam. Yusufi werkte als camaraman bij de Afghaanse televisie en werd in tegenstelling tot tegenwoordig vriendelijk ontvangen door de marechaussee, vrijwilligers, buren en een lerares Nederlands. Ned.1, 22.25-22.50u.

VPRO's Import: Politieke kopstukken. Over de mythen rondom de tragische dood van de Amerikaanse president John Fitzgerald Kennedy in november 1963. Ingrediënten zijn leugens, verraad, vervalsing, moord, corruptie, prostitutie en overspel. Met tal van getuigen onder wie leden van de maffia en oud-medewerkers van FBI, CIA, en KGB. Ned.3, 23.55-0.53u.

AMUSEMENT

TV-show op reis. Onder meer gesprekken met voetbalinternational Jaap Stam in Rome en een ontmoeting met Kim Phuc, het meisje van de `Vietnam-foto' dat 30 jaar na dato over haar napalmverwondingen vertelt. Ned.2, 20.55-21.57u.

De gids. Gasten zijn tv-regisseur Rudolf Spoor over zijn regie bij het huwelijk en acteur Jack Wouterse over zijn rol in de tv-serie Band of Brothers. Ned.3, 23.15-23.55u.

FILM

The Living Daylights (John Glen, 1987, Engeland). Zeventiende James-Bondfilm markeerde debuut van Timothy Dalton als vierde vertolker van 007. Hij bleek meer Connery dan Moore te zijn. Met als tegenstanders KGB'er Jeroen Krabbé en Amerikaanse wapenhandelaar Joe Don Baker. SBS6, 20.30-23.15u., met reclame.

Coneheads (Steve Barron, 1993, VS). Sprankelende pastiche op bioscoopformaat rond de buitenaardse wezens die Dan Aykroyd en Jane Curtin voor 'Saturday Night Live' creëerden. Zij proberen te aarden in een typisch Amerikaanse `suburb'. V8, 20.30-22.00u.

. M.A.S.H. (Robert Altman, 1969, VS). Vermaarde zwarte oorlogskomedie won Gouden Palm, markeerde de doorbraak van tegendraadse Altman en werd een groot kassucces. Elliott Gould en Donald Sutherland excelleren als tegen militaire, seksuele en religieuze moraal rebellerende chirurgen in mobiel hospitaal tijdens oorlog in Korea (lees Vietnam). De `great anti-everything film' was basis voor latere populaire televisieserie. BBC1, 0.35-2.30u.

Engel aus Eisen (Thomas Brasch, 1981, West-Duitsland). Filmdebuut van eertijds uit DDR verbannen dichter, toneelschrijver en regisseur Brasch verklaart de oorlog aan elke orde, van rechts of van links. Het uit elkaar vallende Berlijn van 1948 vormt het decor van deze politieke allegorie over een jonge bendeleider die samen met een voormalige beul de chaos uitbuit. ZDF, 0.45-2.25u., zwart-wit.

RADIO

Kunststof. Gesprek met media-historicus Henri Beunders, naar aanleiding van zijn nieuwe boek Publieke tranen; de drijfveren van de emotiecultuur. Radio 1, 19.04-20.00u.

Radar radio. Onder meer over de klachtenregen met betrekking tot de stijging van de waterschapslasten. Vooral de huiseigenaar moet steeds meer betalen, terwijl hij steeds minder invloed krijgt in de waterschapsbesturen. Morgen, 747AM, 14.02-15.00u.