Sterke winststijging bij Ryanair

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair, die zichzelf een prijsvechter noemt, heeft in het derde kwartaal van hun boekjaar (oktober tot en met december) een winststijging behaald van 35 procent. De winst na belastingen kwam uit op 28,8 miljoen euro en was daarmee hoger dan de 25,6 miljoen euro waarop analisten hadden gerekend.

Met haar goedkope tickets heeft de maatschappij de gevolgen van de aanslagen in de Verenigde Staten van 11 september, die tot een daling van het luchtverkeer leidden, goed weten te doorstaan. Topman O'Leary liet weten dat de lage tarieven de passagiers over hun vliegangst heen hebben geholpen.

De beladingsgraad nam toe van 76 tot 79 procent. Het aantal passagiers in het derde kwartaal bedroeg 2,7 miljoen. Over heel 2001 vervoerde Ryanair voor het eerst meer dan 10 miljoen passagiers. (Ter vergelijking: KLM vervoerde 16 miljoen passagiers in het laatste boekjaar.)

O'Leary verklaarde dat er voor zijn onderneming grote kansen ontstaan nu veel luchtvaartmaatschappijen in hun routes snijden om te bezuinigen. Ryanair maakte eerder deze maand bekend bij Boeing een order te hebben geplaatst voor honderd vliegtuigen van het type 737-800. Ook nam het een optie op nog eens vijftig van deze toestellen, in totaal een order van 9,1 miljard dollar. Vanaf april doet Ryanair voor het eerst Nederland aan. Het gaat dan dagelijks vliegen tussen Stansted bij Londen en Eindhoven.