Spaanse bouwer doet bod op HBG

Het Spaanse bouwconcern Grupo Dragados doet een bod op bouw- en baggerbedrijf Hollandsche Beton Groep, het grootste bouwbedrijf van Nederland. Dragados wil HBG voor 756 miljoen euro overnemen.

Bestuursvoorzitter C. Reigersman van HBG toonde zich vanochtend bij de bekendmaking erg tevreden met het overnamebod. Dragados betaalt een premie van bijna 60 procent boven de beurskoers van gisteren. ,,HBG heeft een moeilijke tijd achter de rug'', zo gaf hij toe, en heeft in vergelijking met Dragados ,,een zwakkere balans''. Samen met HBG wordt Grupo Dragados in omvang de derde bouwonderneming van Europa.

Vorig jaar deden baggerconcern Boskalis en bouwer Heijmans pogingen HBG over te nemen en op te splitsen. Deze zogenoemde `baggeroorlog' werd voor de rechter uitgevochten en eindigde twee weken geleden in een veroordeling wegens wanbeleid voor HBG's bestuur, omdat de aandeelhouders te veel buiten de fusiegesprekken waren gebleven.

Bouwbedrijf Heijmans zegt in een reactie een nieuw bod te overwegen. ,,We maken onze mind op. We hoeven natuurlijk niet morgen al met een bod te komen'', stelt bestuursvoorzitter J. Janssen desgevraagd. Hij is verbaasd dat zijn vergelijkbare bod vorig jaar zo gemakkelijk terzijde is geschoven. ,,De prijs was toen niet adequaat en er waren grote cultuurverschillen. Ik geloof wel in Sinterklaas, maar ik geloof niet dat het cultuurverschil met Spanje minder groot is dan dat met ons.'' Boskalis sloot vanochtend ,,een nieuw bod op dit moment'' uit.

De afgelopen tijd heeft met name de Duitse dochter Wayss & Freytag HBG grote problemen bezorgd. Mede door de Duitse bouwmisère leed HBG in 2000 nog verlies. Vanochtend maakte het bedrijf bekend over het afgelopen jaar weer een winst te hebben geboekt van 110 miljoen euro. Het bouwbedrijf Dragados behaalde in 2000 een winst van 183 miljoen euro op een omzet van 4,3 miljard.

De nieuwe combinatie zal geleid worden door de huidige bestuursvoorzitter van Dragados.

Het lot van de naam HBG is nog ongewis, maar het gehele concern gaat in elk geval Grupo Dragados heten. Vier HBG-bestuurders, onder wie bestuursvoorzitter C.J. Reigersman, worden opgenomen in de directie van Grupo Dragados, dat in beurswaarde vijf maal zo groot is. Het bestuur van de onderneming zal geleid worden door Santiago Foncillas, de huidige bestuursvoorzitter van Grupo Dragados.

Vanochtend schoot de koers van HBG aan de Amsterdamse Effectenbeurs met 52 procent omhoog naar 20,78 euro. Grupo Dragados, dat al aan de beurzen van Madrid en New York genoteerd staat, wil ook een notering aanvragen aan de AEX in Amsterdam.

bod hbg: pagina 15

portret dragados: 15