Politie Zimbabwe pakt journalist op

In Zimbabwe is voor het eerst sinds de nieuwe perswet van kracht werd een correspondent van een buitenlandse krant gearresteerd; de arrestant, Basildon Peta, is tevens secretaris-generaal van de Zimbabweaanse journalistenbond.

Het is waarschijnlijk dat Peta is opgepakt in zijn hoedanigheid van vakbondsleider, en niet als correspondent van de Britse krant The Independent. Hij is in staat van beschuldiging gesteld omdat hij de autoriteiten niet tevoren op de hoogte heeft gesteld van een demonstratie van journalisten tegen de perswet, vorige week woensdag. De nieuwe wet op de openbare veiligheid verplicht organisatoren van betogingen de politie tevoren om toestemming te vregen. Peta, die de demonstratie zou hebben georganiseerd, kan daarvoor twee jaar gevangenisstraf krijgen. Hij heeft de Zimbabweaanse nationaliteit. Hij wordt vandaag voorgeleid.

Peta is de eerste correspondent van een buitenlandse krant die is opgepakt op grond van de nieuwe perswet, die de activiteiten van journalisten afhankelijk maakt van een vergunning van een regeringscommissie, de activiteiten van buitenlandse journalisten nog verder beperkt en elke kritiek op president Mugabe tot een misdrijf maakt. Peta staat al langer bloot aan pesterijen van de kant van de politie en is regelmatig bedreigd voor artikelen die hij schreef voor The Independent en andere kranten. Vorig jaar stond zijn naam bovenaan een lijst van mensen die ,,gedood of beschadigd'' moesten worden vóór de verkiezingen van maart.

The Independent liet gisteren weten zich zorgen te maken over de behandeling van Peta in gevangenschap. ,,Het is zeer wel mogelijk dat hij mishandeld wordt en dat men later zegt dat hij door medegevangenen is aangevallen'', aldus de krant.

De echtgenote van Peta meldde een kort telefoontje van haar man te hebben gehad waarin hij zei het goed te maken, maar waarin hij volgens zijn vrouw zeer gedeprimeerd klonk.