Palestijnse bloedvete leidt tot lynchpartij in gerechtsgebouw

Honderden Palestijnen hebben vandaag een zwaar bewaakte rechtszaal in Jenin op de bezette Westelijke Jordaanoever bestormd en drie eveneens Palestijnse verdachten doodgeschoten. Twee van hen waren zojuist door een Palestijnse rechtbank ter dood, en een tot 15 jaar dwangarbeid veroordeeld wegens moord.

De drie werden vermoord in de toiletten van de rechtszaal, waar de politie hen had verborgen nadat zo'n 500 aanvallers het gebouw waren binnengestormd, aldus een veiligheidsfunctionaris die zijn naam niet wilde noemen uit angst voor vergelding. Het proces werd gehouden op de derde etage van het gebouw van de Kamer van Koophandel, omdat de meeste gebouwen van de veiligheidsdiensten bij Israëlische luchtaanvallen zijn verwoest.

De aanvallers wisten de drie echter te vinden, schoten tientallen kogels op hen af en sleurden hun lijken naar buiten, de straat op, waar ze triomfantelijk in de lucht schoten. De meeste aanvallers waren leden van de Palestijnse veiligheidsdiensten of van Yasser Arafats Fatah-organisatie, aldus getuigen. De hele zaak illustreert de zwakte van het Palestijnse justitiële systeem én de chaos binnen de Palestijnse maatschappij als gevolg van 16 maanden oorlog met Israël.

De lynchpartij was op zichzelf het resultaat van een ouderwetse bloedvete binnen één Palestijnse clan. Die begon in 1988, kort na het begin van de eerste intifada (opstand) tegen de Israëlische bezetting, toen Fatah-activist Osama Qmeil Palestijnen uit zijn eigen clan ging vermoorden – in totaal zes in twee jaar – die hij verdacht van collaboratie met Israël. Qmeil, die na de vestiging van het Palestijnse autonome gezag in 1994 voor de preventieve veiligheidsdienst ging werken, werd vorige week zelf vermoord nadat hij naar een vuilstortplaats was gelokt.

De drie verdachten, 18, 21 en 38 jaar oud, vertelden de rechter vandaag dat ze Qmeil hadden vermoord uit wraak voor de moorden van 1988-1990. Toen de rechter hun vroeg waarom ze zo lang hadden gewacht, antwoordden ze dat ze hadden verwacht nu vrijuit te gaan, omdat de veiligheidsdiensten zo verzwakt zijn.