Onrust Begijnhof over heffen entree

In het rustieke Begijnhof in Amsterdam is commotie ontstaan over een plan om entree te heffen voor toeristen. ,,Ons hofje gaat naar de knoppen'', zegt bewoonster L. Boogaarts. ,,Er komen hier busladingen toeristen. Ze maken lawaai, vernielen de bloemen en hebben geen respect voor de bewoners.''

,,Indianenverhalen'' zegt medebewoonster A. Meyer. ,,Ik maak leuke contacten met de mensen die hier komen kijken. We wonen midden in het centrum en het is prachtig. Natuurlijk komen er mensen kijken. Maar echte overlast is er niet.''

Het woonbestuur van het Begijnhof – in hartje Amsterdam – wil entree gaan heffen voor toeristen. ,,Eén of twee euro, zodat we een bewaker kunnen betalen die de boel in de gaten houdt'', legt Boogaarts uit.

In het Begijnhof wonen geen religieuze begijnen meer, maar de woningen zijn nog steeds voorbehouden aan alleenstaande vrouwen. Mooie oude panden zijn het, waaronder een houten huis van rond 1470. Het Begijnhof is een populaire toeristische attractie. ,,Toeristen gaan eerst naar de Wallen en komen dan hierheen om het tegenovergestelde te zien'', zegt Boogaarts. ,,Die toeristen hebben geen respect voor ons.'' Boogaarts wil dat een bewaker deze toeristen gaat weren.

Volgens mevrouw J. Gall is dat onmogelijk. ,,Er staan hier twee kerken. Er komen regelmatig mensen bidden in de kapel. Moeten die toegang gaan betalen? En hoe zit het met visite? Moeten de oudere bewoonsters elke keer naar de poort komen om hun bezoek binnen te laten?''

Gall is tevreden. ,,Ik woon hier gesubsidieerd. Dan moet je ook verdraagzaam zijn. Gall en Meyer zijn bang dat kerkelijk centrum De open deur moet sluiten. ,,Daar komen mensen met weinig geld voor een gesprek met een geestelijke'' zegt Gall. ,,Die kun je toch geen entree vragen?''