Nesbic haalt Beter Bed van de beurs

Investeringsmaatschappij Nesbic haalt Beter Bed van de beurs. Het bestuur van het beddenbedrijf is akkoord met de prijs van 16 euro per aandeel, 28 procent meer dan de slotkoers van gisteren (12,50 euro).

Het bod van Nesbic betekent dat de investeringsmaatschappij bereid is 125 miljoen euro te betalen voor het concern uit het Brabantse Uden, dat onder zijn eigen naam 86 speciaalzaken heeft, maar ook 12 winkels bezit van Dormaël, de Duitse keten Matratzen Concord (397 winkels) en filialen in onder meer Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk. Ook de raad van commissarissen van Beter Bed is akkoord met het bod, dat gestand wordt gedaan als ten minste 95 procent van de aandelen wordt aangemeld.

Als de overname doorgaat, haalt Nesbic, vijf jaar na de introductie, Beter Bed weer van de beurs. Het bedrijf is teleurgesteld over de beursnotering: ,,De toegevoegde waarde is verdwenen'', zegt directievoorzitter F. Geelen. Volgens hem worden kleinere aandelen (small caps) te laag gewaardeerd door beleggers en hebben deze aandelen een beperkte liquiditeit op de beurs.

Die geringe verhandelbaarheid werd vorig jaar nog verder beperkt door de nieuwe regels van Euronext, de Europese fusiebeurs waarin Amsterdam is opgegaan. Daardoor worden nu slechts enkele keren per dag bied- en laatprijzen vastgesteld voor deze aandelen.

Geelen meent dat de beursnotering negatief uitwerkt voor zijn bedrijf: ,,De mogelijkheid om een aandelenemissie te doen wanneer daar behoefte aan bestaat, is zeer onzeker. Dat risico vinden wij onverantwoord.'' Als Beter Bed van de beurs wordt gehaald, kan het concern makkelijker lange-termijnbesluiten nemen, zonder dat korte-termijnbeleggers afhaken, stelt Geelen.

Twee grootaandeelhouders hebben hun aandelen inmiddels aangeboden: Breedinvest (14 procent) en oprichter M. Diks (9 procent). Raad van bestuur en topmanagement van Beter Bed blijven ongewijzigd, zeggen beide partijen.

Beter Bed boekte in het jaar 2000 een omzet van 226 miljoen euro en een winst van 6,6 miljoen euro.