Minister: kustwacht faalt op Antillen

De Antilliaanse minister R. Martha (Justitie) meent dat de kustwacht op de Antillen niet goed functioneert. De bewindsman zei vanochtend voor het Radio I-Journaal dat Nederland ,,zijn geld aan het weggeven is met de kustwacht''. De betrokken marinemensen ,,gaan liever krijgertje spelen bij andere eilanden, dan de juiste eilanden te bewaken'', aldus Martha.

De kustwacht valt onder de verantwoordelijkheid van Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba, maar Nederland neemt een belangrijk deel van de kosten voor zijn rekening. Martha is in Nederland om met minister Korthals (Justitie) te spreken over de problemen rondom de `bolletjesslikkers'. Beide bewindslieden ondertekenden gisteren een protocol waarin een gezamenlijke aanpak van de drugsbestrijding is opgenomen.

Nederland en de Antillen willen ,,gerichte acties'' op luchthavens met als doel de kans te vergroten dat drugskoeriers worden aangehouden. Zo zal Nederland, op korte termijn, extra technische middelen (detectieapparatuur) aan de Antillen lenen. Verder zal Nederland dertig à veertig (mogelijk particuliere) personeelsleden leveren ten behoeve van de bewaking. Binnen vier maanden moet er een ,,structurele aanpak'' zijn, waarbij Nederland en de Antillen streven naar voldoende personeel voor douane, politie, OM en het gevangeniswezen op de vijf eilanden. Nederland heeft het kabinet van de Antillen uitgenodigd de voorgestelde voorzieningen ,,getalsmatig te onderbouwen''.

Op de Curaçaose luchthaven Hato zijn de ramen van de aankomsthal uit veiligheidsoverwegingen geblindeerd. Die maatregel is genomen om gevoelens van onveiligheid bij het personeel van de immigratie- en douanedienst weg te nemen. Volgens M. Hellburg, directeur van luchthavenbeheerder Curinta, worden douaniers bedreigd door mensen uit de drugswereld die van buiten af precies zien welke immigratiebeambte een potentiële drugssmokkelaar terugstuurt en welke douanebeambte streng controleert op de aanwezigheid van drugs. De immigratiedienst van Curaçao weigert sinds kort zoveel mogelijk potentiële bolletjesslikkers de toegang tot het eiland. ,,Zij worden op hetzelfde vliegtuig terug naar Amsterdam gezet'', zegt Hellburg.