Miljoenen voor franciscanen

Een veiling van drie schilderijen voor de orde der franciscanen heeft gisteren in Londen meer dan 11 miljoen pond (18 miljoen euro) opgebracht. Dat heeft het veilinghuis Christie's bekendgemaakt. Voor het schilderij De Seine in Chatou van Maurice de Vlaminck werd 7,15 miljoen pond op tafel gelegd. Nog nooit heeft een schilderij van de Franse schilder (1876-1958) zoveel opgebracht. De twee andere doeken, L'Estaque van Pierre-Auguste Renoir en Golf van Antibes van Claude Monet brachten 2,2 en 1,7 miljoen pond op. De kopers bleven anoniem. De franciscanen, die hun leven in armoede plegen te slijten, hadden de doeken gekregen van een particuliere verzamelaar in Europa. Het geld gaat naar een door hen beheerd fonds, dat actief is bij de bestrijding van armoede en ziekte in Ethiopië, Tanzania, Nicaragua, Ecuador en Brazilië.