Machinist bij Birmingham de weg kwijt

Vertragingen, stakingen (vandaag nog in het noorden van Engeland), ongelukken – de Britse reizigers zijn inmiddels wel wat gewend. Maar wat er zondag in de namiddag gebeurde in de trein van Birmingham naar Edinburgh, was zelfs in het Verenigd Koninkrijk betrekkelijk nieuw.

Een paar kilometer vanaf het station Birmingham New Street kwam de trein van spoorwegmaatschappij Virgin Trains tot stilstand en na een minuut of tien deelde de conducteur via de luidspreker mee dat de machinist de weg niet meer wist en daarom had besloten terug te keren naar Birmingham. Daar zou hij, meldt The Independent vandaag, proberen een collega te vinden die met hem mee kon reizen en anders ging hij in ieder geval even de weg vragen.

Volgens Virgin waren de problemen het gevolg van werkzaamheden aan het spoor. De machinist moest daardoor omrijden en realiseerde zich ineens dat hij een route volgde die hij helemaal niet kende. Volgens Virgin heeft de machinist correct gehandeld en schrijven de regels voor dat er in ieder geval iemand van het personeel op de trein de route kent. Virgin gaat onderzoeken of de regels voor machinisten duidelijk zijn en hoe instructies moeten worden gelezen.

Drie kwartier later dan gepland kwamen de passagiers alsnog in Edinburgh aan.