KPN maakt boekwinst op verkoop Hongaars Pannon

KPN heeft op de verkoop van zijn belang in het Hongaarse mobiele-telecombedrijf Pannon een boekwinst van 300 miljoen euro geboekt. Dit is vanochtend bekendgemaakt.

De boekwinst zal mee worden gerekend in de resultaten over het eerste kwartaal. Beleggers waren vanochtend niet onder de indruk van de transactie, die in oktober vorig jaar al was aangekondigd. Op de Amsterdamse effectenbeurs daalde de beurskoers van KPN vanochtend met ruim 3 procent tot 5,13 euro. Gisteren daalde het aandeel ook al, met 4 procent.

KPN verkoopt zijn belang in Pannon van 44,66 procent aan het Noorse telecombedrijf Telenor. Telenor krijgt ook alle overige aandelen ook in handen. Naast KPN hadden het Finse Sonera en Teledanmark nog belangen in Pannon, respectievelijk van 23 en 6,56 procent. Pannon boekte in 2001 een omzet van 240 miljoen euro en een nettoverlies van 105 miljoen euro.

De transactie levert KPN 603 miljoen euro op. De opbrengst zal worden aangewend om KPN's omvangrijke schuldenlast te verlichten. Het afgelopen jaar heeft KPN voor 3 miljard euro aan bezittingen en niet essentiële bedrijfsonderdelen verkocht.

Vanochtend werd ook bekend dat automatiseerder Atos Origin voor minimaal zes jaar KPN Werkplekdiensten overneemt. Dit bedrijfsonderdeel beheert ongeveer 35.000 werkstations binnen KPN. De betrokken zevenhonderd KPN'ers treden in dienst bij Atos Origin. De overname is vastgelegd in een intentieverklaring en wordt mogelijk eind maart afgerond.

Atos Origin nam vorig jaar al KPN Datacenter over voor 163 miljoen euro. Mogelijk wordt ook het KPN Softwarehuis overgenomen door de automatiseerder. Hierover wordt nog onderhandeld.