Koerswinst HBG na Spaans bod

Het waren de kleinere fondsen die vanmorgen de toon zetten op Beursplein 5. Overnamenieuws rond HBG en Beter Bed domineerde de berichtgeving op het Damrak. Bouwbedrijf Hollandsche Beton Groep (HBG) maakte onverwachts bekend te worden overgenomen. En investeerder Nesbic bracht een bod uit op winkelketen Beter Bed.

De handel in HBG lag ongeveer twee uur stil, maar aan het eind van de ochtend was de koers met maar liefst 53 procent gestegen naar 20,75 euro. De Spaanse Grupo Dragados biedt 21,25 euro per aandeel voor het bouwconcern.

Ook branchegenoot en partner Ballast Nedam profiteerde van het overnamenieuws. De bouwer/baggeraar zag het aandeel met 11,76 procent stijgen naar 19 euro. Ballast Nedam bezit een derde van de gezamenlijke baggerpoot met HBG.

Een tweede overnamebericht kwam van Beter Bed. Het bedrijf uit Uden wordt overgenomen door investeerder Nesbic. Dit bericht leverde het aandeel een winst op van 26 procent op 15,77 euro.

De twee belangrijkste indexen van de Amsterdamse beurs, de AEX-index en de Midkap-index, hadden het moeilijk. De AEX, graadmeter van 25 hoofdfondsen, stond rond het middaguur 3,27 punten lager op 494 punten. De Midkap-index verloor zo'n 0,2 procent op 481 punten.

Bijna alle AEX-fondsen stonden in de ochtend op verlies. Alleen uitgever Wolters Kluwer en handelshuis Hagemeyer pakten een marginale winst van ongeveer 0,1 procent. Onderaan de lijst koersten Versatel en UPC met verliezen van 10,4 en 12,5 procent. Beide fondsen degraderen volgende maand naar de Midkap-index en maken plaats voor CMG en Van der Moolen.

Grootste stijger bij Midkap-fondsen was Vopak met 4,77 procent. Landis boekte na een ochtend handelen het meeste verlies. De automatiseerder moest 5 procent terug naar 2,65 euro.

De andere beurzen in Europa verging het niet veel beter dan die van Amsterdam. Londen stond 0,65 procent op verlies, Parijs was 1 procent lager en Frankfurt liet een verlies zien van 0,7 procent. De stemming werd vooral bepaald door het groeiende wantrouwen tegen de boekhoudpraktijken in het Amerikaanse bedrijfsleven. De Enron-affaire had de beleggers al achterdochtig gemaakt en daar kwam gisteren het Amerikaanse concern Tyco nog bij.