Kirch krijgt geen krediet meer bij bank

De Duitse mediaondernemer Leo Kirch, al maanden geplaagd door aflossingsverplichtingen op torenhoge schulden, raakt steeds verder in de knel.

Rolf Breuer, bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, verklaarde gisteren dat er geen bank meer is die nog geld aan de markante ondernemer wil lenen. Ook de Bayerische Landesbank, Kirchs belangrijkste geldschieter, zou geen nieuwe leningen meer willen verstrekken.

Breuer omschreef de positie van Kirch met ongekende openhartigheid: ,,De financiële wereld is onder de huidige omstandigheden niet bereid Kirch extra middelen ter beschikking te stellen.'' Vorige week sprak Breuer uitvoerig met bondskanselier Schröder over de financiële moeilijkheden van de mediaonderneming.

Kirch bezit onder andere belangen in de Duitse tv-zenders Pro Sieben, Sat1 en betaal-tv Premiere World. Het bedrijf heeft schulden van meer dan 5 miljard euro. De Bayerische Landesbank, voor de helft in handen van deelstaat Beieren, heeft leningen van iets minder dan 2,2 miljard euro bij Kirch uitstaan. Dresdner Bank baarde eind vorig jaar opzien door een lening van 500 miljoen op te eisen. Pas na lange onderhandelingen kreeg Kirch nog een paar maanden respijt.

Ook uitgever Springer (met kranten als Bild en die Welt) maakt het Kirch moeilijk. Springer heeft een verkoopoptie uitgeoefend op een belang in Kirchs tv-ondernemingen. De uitgever, die verlies maakt, wil het belang aan Kirch teruggeven in ruil voor 767 miljoen euro, te voldoen voor 1 mei. Kirch bestrijdt dat recht en overweegt een rechtszaak. Kirch heeft op zijn beurt een belang van 40 procent in Springer.

Ook mediamagnaat Rupert Murdoch bezit een verkooprecht. Murdoch heeft een belang in Premiere World dat hij in het najaar voor meer dan 1,5 miljard euro aan Kirch kan verkopen als de zender overeengekomen rendementseisen niet haalt. Murdoch zou van Kirchs zwakte gebruik willen maken en een belang in de onderneming willen nemen. Een woordvoerder van Kirchmedia liet gisteren weten dat er op dit moment geen contacten zijn tussen beide ondernemingen.