Joy met Roy (1)

Omdat ik benieuwd was wat een `vitaliteitsarts' zou zijn, bezocht ik gisteravond in de Amsterdamse boekhandel Scheltema een optreden van een zekere Roy Martina. Behalve `onderzoeker op het gebied van vitaliteit' noemt hij zich `arts, homeopaat en acupuncturist'. Daarnaast geeft hij `Mind Body Coaching' (MBC) op zijn Roy Martina Academy. Het doel van deze academie is `het doceren van de ontwikkeling van vitaliteitskunde'.

Terwijl het (uitverkochte) zaaltje zich vulde met publiek, nam ik de prospectussen door die bij de ingang verkrijgbaar waren. Wat leren we bij de Mind Body Coaching? Niet weinig: Emotioneel Evenwicht (EE), Instant Release Techniek (IRT), Shadow Integration Techniek (SIT) en Chakra Balancing Techniek (CBT).

Mind Body Coaching om de prospectus van Martina's universiteit te citeren ,,is de laatste ontwikkeling op het gebied van de Neuro Emotionele Therapie en is gebaseerd op vijf onderdelen die voortkomen uit principes uit de acupunctuur, vedische wetenschappen, bio-kinesiologie, neurowetenschappen en alternatieve geneeswijzen''.

Dat beloofde wat. Omdat mijn vitaliteit op sommige dagen best wat mag worden opgekrikt, had ik vooral veel interesse in de vijfde `module' van de opleiding Mind Body Coaching. Dit betrof de zogeheten `Joy-week': `Joy met Roy'. Daar vindt een integratie plaats van zowel de Body, de Mind, de Soul én de Spirit. Dit komt neer op ,,een week vol plezier waarin alle blokkades worden opgeruimd, je anders in het leven staat (...) Deze week is een doorbraak in al je patronen. De Joyweek is een must voor iedereen.''

De kosten zijn inclusief alle overnachtingen en maaltijden plus het exclusieve boek `Vitaal in 8 weken', maar het blijven natuurlijk wel kosten: 1.330 euro voor een weekje. De enige die er dus niet per se vitaler van wordt is je portemonnee.

Duizelend van al deze levenslustige informatie keek ik om me heen en zag het zaaltje inmiddels gevuld met een publiek, dat voor minstens 85 procent uit vrouwen bestond. De gemiddelde leeftijd lag, grof geschat, tussen de dertig en de veertig jaar, de jaren waarin de illusies al wel op hun retour zijn, maar nog niet helemaal afgeschaft. Misschien kan iemand als Roy Martina ze weer nieuw leven inblazen je weet maar nooit.

Eindelijk, daar was Roy Martina himself. Hij liet zich inleiden door zijn uitgever, Willem Jan van de Wetering van Andromeda, die vertelde dat veelschrijver (twintig boeken) Martina prima in zijn fonds past omdat hij `een man met een missie' is. Martina bleek een man van tegen de vijftig met een krachtig gebouwd lichaam (hij schijnt vroeger karatekampioen te zijn geweest). Hij droeg een zwart truitje dat de gespierde onderarmen vrijliet en nauw om zijn brede vechtsportersnek sloot. Zijn huid was matbruin, zijn haar kortgeknipt.

Hij lachte veel, vooral om zijn eigen grapjes, alsof hij ons alvast een voorproefje wilde geven van een weekje `Joy met Roy'. Kwiek liep hij voor zijn publiek heen en weer. Als iemand onze vitaliteit kon stimuleren, was hij het wel. Maar hoe precies? Daarover morgen meer.

    • Frits Abrahams