Hun Sen wint verkiezingen in Cambodja

De eerste lokale verkiezingen in Cambodja hebben een enorme overwinning opgeleverd voor de partij van premier Hun Sen. Volgens de eerste tellingen heeft zijn Cambodjaanse Volkspartij (CPP) zondag het leiderschap in vrijwel alle `communes' (clusters van dorpen) gewonnen. Waarnemers stellen dat de verkiezingen ,,vrij noch eerlijk'' zijn verlopen.

De campagne werd gedomineerd door geweld. Zo'n twintig kandidaten en activisten werden vermoord en enkele honderden zijn gemolesteerd. Volgens de politie hadden de gewelddadigheden niets met de verkiezingen te maken. Vrijwel alle slachtoffers waren evenwel lid van de enige twee tegenstrevers van de CPP, Funcinpec en Sam Rainsy Party. Beiden winnen naar verwachting zo'n tien van de 1.621 communes die tot nu toe alle in handen waren van de CPP.

De leider van de royalistische Funcinpec, prins Ranariddh, zoon van koning Sihanouk, noemde de verkiezingen ,,vrij, maar niet eerlijk''. Sam Rainsy, de leider van de gelijknamige partij, zei het resultaat te accepteren, maar stelde dat intimidatie en Hun Sens domineren van de massamedia de verkiezingen ,,vrij noch eerlijk'' hebben gemaakt. ,,Een miljoen stemgerechtigden hebben de kans niet gehad te stemmen, doordat onregelmatigheden en intimidatie hen bang hebben gemaakt.'' Amerikaanse waarnemers en de Amerikaanse ambassadeur lieten vergelijkbare geluiden horen. ,,De verkiezingen lijken de wil van het electoraat te representeren'', zei ambassadeur Kent Wiedemann, ,,maar vrij en eerlijk? Nee.''

Volgens het kiescomité ging bijna 90 procent van de 5,2 miljoen Cambodjanen die zich hadden laten registeren, daadwerkelijk stemmen. Mensenrechtenorganisaties klaagden echter dat meer van de 11,5 miljoen Cambodjanen stemgerechtigd zijn, maar nooit hun kieskaart kregen van lokale kieskringen die geleid worden door CPP-afgevaardigden.