Gemengde dauphinois

Gratin dauphinois. Zoveel kookboeken, bijna net zo veel verschillende versies van dit recept. Het gerecht komt oorspronkelijk uit het gebied Dauphiny, dat later de departementen Isère, de Hautes-Alpes en Drôme geworden is.

Volgens het boek Les recettes du terroir des maîtres cuisiniers de France uit 1984 luidt het `echte' recept als volgt: 1 kilo vaste, gele aardappels, 1 teen knoflook, 1 klein meiraapje, 50 g boter, zout, peper en nootmuskaat en slagroom; de hoeveelheid hangt van de maat van de ovenschaal af. Schil de aardappels en snijd in plakken van 2 cm dik, was en dep droog. Wrijf de binnenkant van de ovenschaal die net groot genoeg is om de aardappels in maximaal 3 of 4 lagen te bevatten in met een geschilde teen knoflook en het geschilde en gehalveerde meiraapje (!). Vet de schaal dan in met de helft van de boter. Schik de aardappel in lagen en bestrooi elke laag met zout, peper en nootmuskaat. Giet er net zoveel room over dat alles net onderstaat; niet meer. Verdeel er wat stukjes boter over en zet 1 tot 1 1/2 uur in een matig warme oven.

Neem voor de gemengde dauphinois een ovenschaal van 1 liter inhoud en vet de bodem en wanden in met de boter. Pel de knoflook en hak fijn of rasp. Wrijf de knoflook door de boter in de ovenschaal en zet die even weg.

Verwarm de oven voor op 160° C.

Schil de aardappel en zoete aardappel, laat ze heel en snijd met behulp van een keukenmachine in dunne plakken. Dep de plakken droog met keukenpapier. Maak eerst een laag met ongeveer de helft van de plakken gewone aardappel en bestrooi met zout en peper. Schik er dan alle plakken zoete aardappel op en bestrooi die ook met zout en peper. Schik er ten slotte de rest van de plakken gewone aardappel over en bestrooi weer met zout en peper. Giet er de slagroom over en strooi er dan de kaas over. Zet de schaal circa 1 uur in de oven tot de aardappels gaar zijn en de bovenkant mooi goudbruin is. Controleer de gaarheid door de punt van een scherp mes in de aardappel te steken. Laat de dauphinois iets afkoelen voor u hem in stukken snijdt.

    • Kim Maclean