Geen hoofddoekjes op school in Singapore

Twee zesjarige moslimmeisjes zijn in Singapore door het bestuur van hun school geschorst omdat ze een islamitische hoofddoek dragen. De kwestie heeft de stadstaat in grote beroering gebracht, omdat velen vrezen dat dit de opmaat is voor een verstoring van de etnisch-religieuze balans in het land. De oorspronkelijke Maleise bewoners vormen nu met een half miljoen – merendeels moslims – een kleine minderheid.

Een derde meisje heeft tot maandag de tijd gekregen om haar hoofddoek, blouse met lange mouwen en lange broek in te wisselen voor het verplichte schooluniform. Een vierde meisje is van school gehaald; haar scholing zal thuis worden voortgezet. Alle vier zijn vorige maand begonnen met hun eerste schooljaar.

Veel Maleise moslims verplichten hun dochters de tudung te dragen zodra ze in de puberteit komen, maar enkelen willen dat ze de hoofddoek op veel jongere leeftijd dragen. De regering vreest dat meer islamitische ouders hun dochtertjes met een tudung naar school zullen sturen. ,,Het onderwijs voor mijn dochter is even belangrijk voor me als mijn geloof en mijn religie'', zei Mohamad Nasser gisteren nadat hij zijn dochter naar school had gebracht. Ze werd onmiddellijk geschorst.

Minister-president Goh Chok Tong vreest voor spanningen tussen de etnisch Chinese meerderheid van Singapore – vier op de vijf inwoners – en de Maleise minderheid. ,,Het dragen van een schooluniform is juist een belangrijk middel om aan eenheid onder leerlingen te bouwen zonder onderscheid naar ras, religie of sociale status'', meent hij.

De religieuze spanningen waren al opgelopen nadat in december dertien Singaporese moslims werden gearresteerd op verdenking van terroristische activiteiten in opdracht van Al-Qaeda, de terreurorganisatie die achter de aanslagen van 11 september in de Verenigde Staten zou zitten. De groep zou onder meer van plan zijn geweest de Amerikaanse ambassade op te blazen. Sinds de arrestaties voelen veel moslims zich onzeker en beperkt in het belijden van hun geloof. De Chinese bevolking gelooft dat de tudung-kwestie politiek gemotiveerd is en het werk is van moslims die het land willen ontwrichten.