Familie Zaeef pleit voor vrijlating Pearl

De familie van de vroegere Talibaanambassadeur in Pakistan, mullah Abdul Zaeef, heeft de Pakistaanse ontvoerders van de Amerikaanse journalist Daniel Pearl opgeroepen hem vrij te laten. De familie van Zaeef, die zelf door de Amerikanen gevangen wordt gehouden, ontkent iets met de ontvoering te maken te hebben.

De verslaggever van de Wall Street Journal werd op 23 januari ontvoerd door leden van de Beweging voor het Herstel van de Pakistaanse Soevereiniteit. De ontvoerders eisen onder meer de vrijlating van de Pakistanen die nog door de Verenigde Staten gevangen worden gehouden sinds het einde van de oorlog in Afghanistan. Ook eisen zij de vrijlating van Zaeef, die internationaal bekend werd toen hij tijdens de Amerikaanse legeroperaties in Afghanistan optrad als woordvoerder van de Talibaan.

De familie van Zaeef zegt geen enkel contact met de ontvoerders te onderhouden. ,,Wij verzoeken nadrukkelijk om de directe vrijlating van de Amerikaanse verslaggever. We hebben niets te maken met de ontvoerders'', aldus een woordvoerder van de familie.

Het onderzoek van de Pakistaanse politie in de ontvoeringszaak heeft nog niets opgeleverd. Gisteren hield de politie een man aan en werd er gesproken van een belangrijke doorbraak. Maar even later bleek dat de arrestant niets met de ontvoering te maken had.

De hoofdredacteur van de Wall Street Journal, Paul Steiger, heeft in een open brief aan de ontvoerders gevraagd opnieuw contact op te nemen met de krant. De afgelopen dagen ontving de zakenkrant verscheidene e-mails waarin geclaimd werd dat Pearl was gedood door zijn ontvoerders. Die e-mails bleken vals te zijn. Steiger schrijft de ontvoerders dat de wereld daardoor een ,,negatieve indruk'' kan krijgen van de beweging. ,,Ik heb al enkele dagen niet van jullie gehoord en wil een diaoloog beginnen waarin aandacht wordt besteed aan jullie zorgen, en waarmee we de veilige vrijlating van Danny kunnen bewerkstelligen.''

Steiger roept de ontvoerders op een elektronische boodschap te sturen aan het e-mailadres van een kennis van Pearl, zodat de krant zeker weet dat ze met de echte ontvoerders te maken hebben.