Europa wil luchtvaart beschermen

Europees commissaris Loyola de Palacio (Transport) overweegt maatregelen om de Europese luchtvaart te beschermen tegen oneerlijke concurrentie buiten de Europese Unie.

Ze is vooral bezorgd over de forse subsidies die de Verenigde Staten aan hun luchtvaartbedrijven hebben gegeven om hen te compenseren voor de verliezen als gevolg van de terroristische aanslagen op 11 september.

De Palacio heeft dat dit weekeinde gezegd in een toespraak in New York. Volgens de Britse zakenkrant The Financial Times, die vertrouwelijke documenten heeft kunnen inzien, zou de Europese Commissie onder meer overwegen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen extra heffingen in rekening te brengen. Die zouden gebaseerd zijn op de subsidiebedragen die deze maatschappijen van de Amerikaanse overheid ontvangen.