ECN-directeur invloedrijk

Wouter Schatborn staat dezer dagen in het middelpunt van de belangstelling. Een nieuw gegeven voor de man die invloedrijk is in de Nederlandse nucleaire sector en die eigenlijk geen reden ziet om de kernreactor in Petten stil te leggen.

Schatborn is sinds 1997 mede-directeur van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), voor 70 procent eigenaar van de Nuclear Research & Consultancy Group (NRG), de beheerder van de reactor in Petten. Schatborn kwam niet uit de nuclaire sector. Hij werkte sinds 1970 bij het industriële conglomeraat Stork, en staat er ook zelf van te kijken dat juist hij nu de persoon is die als voorman van de nucleaire sector wordt gezien. Zijn directe betrokkenheid bij de reactor in Petten kwam pas in oktober tot stand, toen hij interim-directeur werd na het plotselinge vertrek van directievoorzitter André Versteegh.

De 49-jarige Schatborn, geboren te Naarden, wordt vaker omschreven als bedrijfsmanager dan als wetenschapper. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de universiteit van Delft, maar werkte sindsdien in het bedrijfsleven. Bij Stork was hij onder meer hoofd productie van Stork werkspoor diesel, groepsdirecteur van de divisie industriële producten en directievoorzitter van de afdeling ketels.

Voor zijn carrière bij Stork werkte Schatborn bij Fokker, voor welk bedrijf hij enkele jaren in Taiwan verbleef voor de bouw van windtunnelinstallaties. Bij de vliegtuigbouwer was hij terechtgekomen via de marine, die hem in 1968 bij Fokker detacheerde.

Schatborn wordt omschreven als een man die goed kan communiceren en luisteren. Als interim-directeur van de NRG kan hij deze vaardigheden goed gebruiken. De kloof tussen het personeel en de directie van de NRG is groot en de sfeer is verziekt. Schatborn zelf heeft gezegd dat er ,,sociale stront'' was bij het bedrijf. Volgens ingewijden heeft Schatborn, die wordt geprezen om zijn integriteit, vóór oktober al geprobeerd de verhouding tussen het ECN en de NRG, die ook niet optimaal waren, te verbeteren. Binnen de NRG hoopt Schatborn dat werknemers weer met elkaar gaan praten en elkaar weer gaan respecteren ,,zoals ze dat van hun moeder hebben geleerd toen ze 3 jaar waren.''