Dip in stroomverbruik door huwelijkskus

Voor de televisie in plaats van stofzuigen, koffie zetten of boren. Op de dag van hét huwelijk werd er veel minder elektriciteit gebruikt dan normaal. Het dieptepunt in de stroomconsumptie kwam toen kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima elkaar op het balkon van het paleis op de Dam een kus gaven.

De huwelijksdag begon, qua stroomverbruik, zoals alle andere zaterdagen. Maar op het moment dat het bruidspaar vertrok naar de Beurs van Berlage daalde het stroomverbruik plots. De beheerder van het elektriciteitsnetwerk, Tennet, zegt dat het verbruik kelderde met 650 megawatt tijdens de plechtigheid in de Beurs. Normaal wordt er op de zaterdagmorgen zo'n 10.500 megawatt verbruikt. Tennet, de bewaker van vraag en aanbod naar elektriciteit, zegt dat het verbruik direct na de sluiting van het burgerlijk huwelijk weer toenam, tot het moment dat het paar de Nieuwe Kerk binnenging.

,,Het feit dat er zoveel televisies aanstonden heeft niet echt een grote invloed gehad op het energieverbruik, televisies verbruiken weinig stroom'', aldus een woordvoerster van Tennet. ,,Het feit dat mensen achter de tv zaten in plaats van te stofzuigen of te boren deed het verbruik dalen.''

De concentratie van de kijker dwaalde af gedurende de kerkdienst in de Nieuwe Kerk en tijdens de rijtoer door het centrum van Amsterdam in de Gouden Koets, zo blijkt uit het elektriciteitsverbruik, dat als een jojo op en neer ging in deze uren. Het aantal televisiekijkers mag dan minder zijn geweest dan verwacht, de ruim zes miljoen Nederlanders die het huwelijk via het kleine scherm volgden lieten alles weer even rusten toen het paar verscheen voor de balkonscène en de langverwachte kus; het stroomverbruik bereikte op dat moment een dieptepunt.

Volgens Tennet wijst alles er op dat velen na de gebeurtenissen op de Dam even een snelle hap zijn gaan klaarmaken en zich vervolgens weer achter het scherm hebben geschaard. Na een kleine opleving van de stroomconsumptie daalde het namelijk weer toen de nabeschouwing begon. Pas vanaf een uur of acht 's avonds was de rust teruggekeerd op het stroomnetwerk en volgde het verbruik weer het normale patroon.