De partijdigheid van Rottenberg

Moet Felix Rottenberg weg bij de publieke tv? Hij is PvdA-voorzitter geweest en maakt nog steeds van zijn netwerk gebruik. Lijsttrekker Pim Fortuyn van Leefbaar Nederland zei dat hij niet zou rusten voor Rottenberg ontslagen was bij de publieke tv. Sport-commentator Hans Kraay sr. is ontslagen bij Studio Sport omdat hij zich verkiesbaar had gesteld voor Leefbaar Nederland. Geschrokken had Kraay zijn Kamer-kandidatuur ingetrokken.

Fortuyn maakte nieuws met een tegenaanval naar Rottenberg. Maar de twee gevallen zijn onvergelijkbaar. Een kandidaat voor de Tweede Kamer kan de neutraal geachte NOS niet als persoonlijke lanceerbuis gebruiken. Studio Sport gaat wel niet over politiek, maar een sportcommentator trekt volle zalen, wat hij ook zegt. Een gewezen wethouder die in de Kamer wil moet vechten om aandacht. Het zou oneerlijk zijn als Studio Sport dat verkiezingsvoordeel zou blijven voeden door Kraay wekelijks zijn commentaar te laten doen. Nu Kraay geen kandidaat meer is, kan hij weer door de NOS worden aangenomen.

In het buitenland zijn er regels over gelijke zendtijd voor alle partijen. In België geven die regels aanleiding tot heel wat gereken en gesjacher. Maar de Nederlandse omroep is verzuild. De TROS is als De Telegraaf. Bij Ivo Niehe kwam Fortuyn in een portret van bijna een uur aan bod. De EO is gematigd rechts geprofileerd (2 Vandaag, Knevel). De NCRV en de KRO willen weer terug naar hun centrale, christelijke basis, de AVRO is beslist niet links. De VARA is sociaal-democratisch, de VPRO progressief. De NPS hangt daar zo'n beetje tussenin. Bij het progressieve `Net3' zijn gematigde PvdA-standpunten te horen, met bij de VPRO een elitair, Groenlinks randje. De zuilen zijn ook weer niet exclusief links of rechts. Actualiteitenrubrieken zijn redelijk neutraal.

Een gewezen PvdA-voorzitter die op geen enkele kieslijst staat mag dus programma's maken bij het progressieve Net3. Rottenberg heeft een open wereldbeeld en van zijn partijverleden maakt hij geen geheim. Over de crisis rond minister Peper gaf hij commentaar bij Nova, waarbij hij er rond voor uitkwam dat hij Peper adviseerde. Die eerlijkheid is uitzonderlijk. Ik ben benieuwd hoeveel neutraal geachte NOS'ers lid van de PvdA zijn.

Rottenberg is vergelijkbaar met Bill Moyers, de voormalige woordvoerder van de democratische president Johnson. Die filosofeerde met beelden in zijn programma's over de Amerikaanse geschiedenis, over het nut van publieke werken, over een nieuwe mannenbeweging. Ik hou van die essayistische stijl. Nou vond ik die programma's van Moyers wel mooier dan de slordige producten van Rottenberg. Ik wou dat Rottenberg in de opnames van De Akbarstraat, een drieluik over een arme, Turks-Marokkaanse wijk in Amsterdam, evenveel tijd had gestoken als in de voorbereiding. Dan zou hij geschiedenis hebben gemaakt met dit onthullende portret. Het hobbelde van het ene onderwerp naar het andere. Ik vind persoonlijke presentatie prachtig, maar deze serie liet te weinig in reportagevorm van de wereld buiten Rottenberg zien.

Hij had een winkeltje ingericht om vertrouwen te winnen in de buurt, een mooie politieke methode. Hij interviewde niet allochtonen en weggetrokken autochtonen. Marokkaanse jongetjes die vertelden dat ze met schriftelijke toestemming van hun ouders in de koranschool met de liniaal op de vingers kregen. Turkse en Marokkaanse meisjes zouden alleen met moslims trouwen. Meestal komen die uit Turkije en Marokko, zodat het integratieprobleem blijft. Ondanks al de Haagse miljarden zijn er lange wachtlijsten voor Nederlandse les.

Zondag kwamen mogelijke oplossingen aan bod. Met zijn scherpe inzicht in de bureaucratie had Rottenberg dat onderdeel systematischer kunnen behandelen. De deelraad kreeg er flink van langs. Dat die hoofdzakelijk uit PvdA'ers bestaat, had er duidelijker bij mogen staan. Bij de deelraad werken dure interims. Ambtenaren vluchten in deeltijd. Rottenberg riep op tot een beter ambtelijk kader, meer sociale raadslieden. Dat zal ongetwijfeld helpen, maar is het de oplossing van de breed geschetste problemen? Zoiets geloof je alleen in verkiezingstijd.

    • Maarten Huygen