Brinkhorst mag alleen met CNV'er naar Cuba

Minister Brinkhorst (Landbouw) mag van de Tweede Kamer volgende week niet met een handelsmissie naar Cuba, zonder CNV-voorzitter D. Terpstra. Een meerderheid van PvdA, VVD, CDA en GroenLinks wil dat Brinkhorst zijn bezoek afzegt als de christelijke vakbondsleider niet alsnog een visum krijgt van de Cubaanse autoriteiten.

Vanmorgen bevestigde een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat Cuba Terpstra een visum heeft geweigerd. Landbouw en Buitenlandse Zaken zoeken nu samen naar een oplossing voor ,,deelname op een of andere manier'' van de christelijke vakcentrale, aldus de woordvoerder. ,,De inzet is dat Terpstra alsnog een visum krijgt'', aldus een woordvoerder van Landbouw.

De Cubaanse autoriteiten hebben CNV-vertegenwoordigers niet meer toegelaten sinds Terpstra drie jaar geleden bij een handelsmissie onder leiding van staatssecretaris Ybema (Buitenlandse Handel) contact legde met de Cubaanse christelijk geïnspireerde vakbond CUTC. Het Cubaanse regime erkent deze vakbond niet en heeft de leiders gearresteerd.

Voor de Tweede Kamer is het onaanvaardbaar dat Cuba probeert ,,de samenstelling van de Nederlandse missie te bepalen'', zoals de Kamerleden Koenders en Waalkens (PvdA) het vanmorgen formuleerden in schriftelijke vragen aan Brinkhorst en minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken). ,,Er mag niet geballoteerd worden'', aldus Waalkens. Volgens CDA-woordvoerder Verhagen is de deelname van Terpstra aan de officiële delegatie essentieel ,,om de verbetering van de mensenrechten en de vakbondsrechten aan de orde te stellen''. Het CDA zou vanmiddag mondeling opheldering vragen van de beide bewindslieden tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Kamer. Volgens GroenLinks gaat Cuba ,,te ver''.

Brinkhorst zou de eerste Nederlandse minister sinds dertig jaar zijn die een bezoek brengt aan Cuba. Drie jaar geleden leidde de handelsmissie van staatssecretaris Ybema tot ophef. [Vervolg CUBA: pagina 3]

CUBA

Eerder problemen met CNV

[Vervolg van pagina 1] Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de Tweede Kamer vreesden dat de mensenrechtensituatie te weinig aan de orde zou komen. Ybema stelde die toen in Cuba aan de orde.

Zowel Ybema als CNV-voorzitter Terpstra spraken tijdens dat bezoek met Pedro Alvarez, voorman van de niet erkende vakbond CUTC. Een jaar later, eind 2000 wilde Terpstra opnieuw naar Cuba reizen om deel te nemen aan een congres van de CUTC. Hij kreeg evenwel geen visum, en Alvarez werd kort daarop gearresteerd. Een CNV-medewerkster die op een toeristenvisum naar Cuba probeerde te reizen, werd op de luchthaven in Havana teruggestuurd. Ze stond op een zwarte lijst.

Het ministerie van Landbouw heeft tot vanmorgen nog niet bekend gemaakt welke bedrijven van uit Nederland zouden deelnemen aan de handelsmissie. Op het programma van Brinkhorst staan onder meer het openen van een conferentie over biotechnologie en bezoeken aan de Cubaanse ministers van Landbouw en Handel, evenals aan vice-president Lage.

De handelsbetrekkingen tussen Cuba en de Europese Unie zijn sinds een paar jaren frequenter, terwijl het handelsembargo van de Verenigde Staten vorig jaar licht versoepeld is. Cuba is voor de helft van zijn voedselvoorziening afhankelijk van import.