Beter Bod?

Dat zal weer scheven ogen geven in Uden. De beursgenoteerde beddenfabrikant Beter Bed wordt verkocht aan een investeringsmaatschappij. De gebroeders Diks, oprichters en aandeelhouder, verkopen hun pakket. Dorpsgenoot Dico – concurrent, ook beursgenoteerd en opgericht door de grootvader van de gebroeders – kwakkelt in zijn eentje verder op het Damrak.

In Ulft zullen de bewoners zich kunnen verplaatsen in de Udense gevoeligheden. Ulft kende van oudsher een tweedeling in de gemeenschap: de fornuizenmakers van Etna voelden zich jarenlang gekapitteld door de stoere jongens van het grotere beursgenoteerde Atag. Het deed bij de laatsten extra pijn dat de enige uitweg uit een faillissement in 2000 werd geboden door een uitlevering aan Etna.

Beter Bed verlaat op een aangenamere manier de beurs. De reden is een inmiddels bekende riedel in bestuurskringen. Het bedrijf zegt meer hinder dan voordeel te hebben van de beursnotering. Er is geen plaats meer voor kleine bedrijven op het Damrak. Het gehijg van beleggers in de nek frustreert de uitvoering van de strategie.

Participatiemaatschappij Nesbic, een dochtermaatschappij van bank en verzekeraar Fortis, zal de aftocht organiseren. De collega's van Gilde (Rabobank) deden dat eerder met succes bij Gelderse Papier en koolstofproducent Norit.

Ook oprichters zelf laten zich niet onbetuigd om uit het glazen huis van de beurs te breken. Hans Breukhoven is al een eind op weg om winkelketen Free Record Shop van de beurs halen. De gebroeders Van Barneveld (groothandel Van Dorp Despec) en Rob Lubbers (staal- en constructiebedrijf HIM Furness) gingen hem voor.

De oprichtersgebroeders Diks kopen nu niet, maar verkopen juist. In ieder geval Mark, die heeft onder voorwaarden toegezegd om zijn pakket van 9 procent te verkopen. Broer Pieter heeft volgens de laatste meldingen bij de STE nog 6 procent. Het is nog niet bekend wat hij doet.

Het is wél duidelijk dat de zittende aandeelhouders voor een opmerkelijke variant kiezen. Jaap Blokker van de gelijknamige winkelketen biedt zijn pakket van 14 procent volledig aan. Tegelijkertijd zegt hij toe bijna de helft van de 17,5 miljoen opbrengst te herinvesteren in Beter Bed.

En commissaris Mark Diks belooft een half miljoen van zijn opbrengst van 11,25 miljoen terug te pompen. Die vestzak-broekzaktransactie zal bij de andere zittende aandeelhouders vraagtekens oproepen. Zij hebben de mogelijkheden niet om eerst uit en dan weer in te stappen.

Krijgen zij wel de beste prijs voor hun stukken, of gaan de grootaandeelhouders verder met een Nog Beter Bed?

    • Jeroen Wester