`Bedrijven moeten armen niet straffen'

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft gisteren leiders uit het bedrijfsleven op het World Economic Forum (WEF) gewaarschuwd dat zij de armen in de wereld op eigen risico verwaarlozen.

Erop wijzend dat de globalisering kan terugslaan op de wereldeconomie zei Annan: ,,De onaangename werkelijkheid is dat markten een premie zetten op succes en de neiging hebben de armen te straffen voor het simpele feit dat ze arm zijn.'' Hij zei in de slottoespraak op het forum dit jaar niet in Davos maar in New York dat uitgaven en investeringen gericht moeten zijn op armoede en ziekten in de armste landen, die ook hulp nodig hebben om die investeringen aan te trekken. Hij vroeg bedrijven te investeren in gezondheidszorg en onderwijs in die landen.

Rijke landen moeten hun gesubsidieerde landbouwmarkten openen voor de ontwikkelingslanden en de buitenlandse hulp verdubbelen van 50 naar 100 miljard dollar. Vele van hen halen niet het VN-doel van 0,7 procent van het bruto nationaal product voor hulp. De hulp moet gepaard gaan met handel en schuldverlichting, aldus Annan, die na afloop een staande ovatie kreeg.

,,Al deze zaken kunnen niet langer worden geregeld in onderlinge zittingen van de rijken en machtigen. De ontwikkelingslanden hebben een net zo groot belang bij de toekomst van de wereldeconomie als ieder ander'', zei Annan. Hij zei dat de bijeenkomst van critici van het WEF, het World Social Forum in Porto Alegre, suggereert dat zakenmensen alleen geïnteresseerd zijn in winst. ,,Ik geloof dat dat beeld onjuist is en dat globalisering, in plaats van de oorzaak van armoede en andere sociale ellende te zijn, de beste hoop biedt om die te boven te komen. Maar het is aan u om te bewijzen dat het [beeld] onjuist is.''

Anders, zei Annan, kunnen de arme landen wegzakken in oorlog en de wereldwijde stabiliteit bedreigen en zo de gezondheid van de wereldeconomie. ,,Overgelaten aan hun armoede, zullen deze landen zeer waarschijnlijk instorten en terugvallen in conflicten en anarchie, een bedreiging voor hun buren en in potentie zoals de gebeurtenissen van 11 september ons meedogenloos hebben laten weten een bedreiging van de wereldwijde veiligheid.''