Argentinië verbiedt rechtszaken

De Argentijnse president Duhalde heeft gisteren per decreet een tijdelijk verbod uitgevaardigd om bij het hooggerechtshof zaken aan te spannen tegen de bevriezing van banktegoeden. De stap volgt op het vonnis afgelopen vrijdag waarbij het hof de van overheidswege opgelegde bevriezing strijdig met de grondwet verklaarde.

Het vonnis van vrijdag geldt volgens de Argentijnse wet alleen voor de aangespannen zaak. In theorie zouden nu miljoenen Argentijnen wier banktegoeden begin december vorig jaar werden bevroren om een massale run op de banken te voorkomen, na het juridische precedent een zaak kunnen beginnen bij het hof.

De Argentijnse politiek heeft met verbazing en woede gereageerd op het vonnis van het negen leden tellende hof. Het Congres is inmiddels begonnen met een procedure om de hoogste rechters van het land uit hun functie te zetten. Zes van de negen rechters zijn benoemd door de toenmalige peronistische president Carlos Menem, een verklaard tegenstander van zijn partijgenoot Duhalde. Vijf van de zes tekenden het omstreden vonnis.

,,We zullen de mensen toestaan hun geld uit te geven, maar we moeten erg voorzichtig zijn met onze volgende stappen om te voorkomen dat het financiële systeem in elkaar klapt'', zo motiveerde Duhalde gisteren tegenover lokale journalisten het uitgevaardigde presidentiële decreet. Het verbod zaken aan te spannen bij het hof is omstreden. Volgens de door het persbureau AP geraadpleegde constitutioneel jurist Gregorio Badeni is het decreet niet rechtsgeldig, ,,omdat niemand de mensen ervan kan weerhouden naar de rechtbank te gaan om hun rechten te verdedigen''.

Het gisteren uitgevaardigde decreet volgt op de presentatie, zondag, van een economisch reddingsplan door minister Remes Lenicav (Economie). Daarin wordt bepaald dat de Argentijnse peso vrij zal zweven ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het plan kon gisteren rekenen op de instemming van de internationale financiële gemeenschap. Wereldbank-president Wolfensohn zei dat de Argentijnse regering ,,exact het juiste doet'', zo bericht Reuters.