Akkoord over bestand in Mazar-i-Sharif

Twee rivaliserende krijgsheren in het noorden van Afghanistan zijn bereid hun troepen terug te trekken uit de stad Mazar-i-Sharif om te voorkomen dat opnieuw vijandelijkheden uitbreken.

Dat heeft een Afghaanse onderhandelaar tussen de beide facties gezegd. In Mazar-i-Sharif, de belangrijkste stad in Noord-Afghanistan, staan de milities van de etnisch-Oezbeekse generaal Dostam tegenover troepen van de etnische Tadzjiek Atta Mohammed. In totaal gaat het om enkele tienduizenden strijders. De afgelopen weken is het al verschillende keren tot schermutselingen gekomen.

Nu hebben beide krijgsheren gezegd zich terug te zullen trekken uit de stad om plaats te maken voor een nieuwe veiligheidsmacht.

De interim-regering van premier Hamid Karzai heeft er de afgelopen weken bij de internationale gemeenschap op aangedrongen meer troepen beschikbaar te stellen voor de internationale vredesmacht. Nu houden die alleen toezicht op de veiligheid in de hoofdstad Kabul.

Maar ook elders in Afghanistan is de vrede nog steeds uiterst wankel. In de stad Gardez, ruim honderd kilometer ten zuiden van Kabul, vielen kortgeleden tientallen doden bij gevechten tussen twee rivaliserende Pathaanse stamleiders die de zeggenschap over de stad opeisen. Inmiddels proberen onderhandelaars van de interim-regering tot een vredesakkoord te komen tussen de strijdende partijen.

Intussen heeft Afghanistan zijn oude vlag terug. De driekleur – zwart, rood en groen – wappert sinds vandaag weer boven het presidentieel paleis in Kabul. De vlag werd tijdens een speciale plechtigheid gehesen door interim-premier Karzai. De in december benoemde premier sprak tijdens de ceremonie van een nieuw tijdperk in Afghanistan. ,,Ik hoop dat mijn land voor altijd vrede zal hebben. Ons volk heeft veel problemen gekend maar we moeten de handen ineen slaan en het land weer opbouwen'', aldus de imterim-premier. De nieuwe nationale vlag draagt ook een spreuk: `Er is geen andere God dan Allah, Mohammed is de boodschapper van Allah'.

In 1964 besloot de toenmalige Afghaanse regering de driekleur in te voeren als nationaal symbool. Maar sinds het begin van de jaren negentig werd de vlag niet meer gebruikt.

De Talibaan voerden in 1996 een witte vlag in, maar de radicale beweging van koranstudenten werd nooit erkend door de Verenigde Naties.