Aanhouding Schuller probleem voor Chirac

Didier Schuller, oud-directeur van de sociale woningbouw van Hauts-de-Seine en sinds 1995 op de vlucht voor de Franse justitie, zou vanmiddag terugkeren naar Frankrijk. Bij aankomst zal hij door de Franse politie worden aangehouden. Tegen Schuller is een internationaal aanhoudingsverzoek van kracht wegens `machtsmisbruik'.

Schuller, tevens oud-adviseur van de RPR, de partij van president Jacques Chirac, heeft volgens de onderzoeksrechters een sleutelrol gespeeld in de `HLM'-affaire. Bouwbedrijven die in aanmerking wilden komen voor contracten in de sociale woningbouw moesten grote bedragen aan steekpenningen storten in de kas van de RPR. Volgens in 2000 postuum gepubliceerde bekentenissen van Jean-Claude Méry, een andere RPR-adviseur, zou president Jacques Chirac, toenmalig burgemeester van Parijs, een leidende rol hebben gespeeld in het smeergeldsysteem. Schuller vluchtte naar eigen zeggen op `politiek' advies.

Deze maand werd zijn schuilplaats, in de Dominicaanse Republiek, onthuld door zijn zoon Antoine, die de levensstijl van zijn vader `op morele gronden' veroordeelt. Didier Schuller zegt vrijwillig terug te keren, omdat zijn zoon volgens hem in de ban is van een `fascistische' sekte. Rechts beschuldigt de linkse regering-Jospin ervan de hand te hebben in de terugkeer van Schuller met het oog op de aanstaande verkiezingen. Volgens Alain Juppé willen de socialisten `in de poep roeren'.