Zomaar oog in oog met Barney

Met ruim 3.100 deelnemers is het Open NK het grootste dartstoernooi ter wereld. Bij de mannen ging de zege naar de Engelsman Shaun Greatbatch.

,,Willen de mensen die tussen 13.30 uur en 13.45 uur moesten spelen, zich melden bij de wedstrijdleiding?'', schalt het door de luidsprekers van de Kempenhal in het Conferentiecomplex Koningshof in Veldhoven. Een official lijkt de wanhoop nabij. ,,Martin B., nu melden bij bord 82, anders lig je eruit.''

Het is zaterdagmiddag, half drie en het Open Nederlands kampioenschap darts is in volle gang. Met ruim 3.100 deelnemers is het toernooi het grootste ter wereld. Met dank aan de Embassy-successen van Raymond van Barneveld, die het officieuze WK tweemaal (1998 en '99) won. Met ruim 30.000 leden is de Nederlandse Darts Federatie (NDF) zelfs groter dan de Engelse evenknie. Helen Hofland, bestuurslid van de NDF: ,,Het is niet ongebruikelijk dat we op zaterdagmiddag achterliggen op het schema. Elk jaar doen er nieuwe mensen mee. Die kennen de procedures niet.''

Door de enorme toestroom worden volgend jaar zo goed als zeker minder spelers toegelaten tot de Dutch Open.Hofland: ,,Met maximaal 2.048 mannen blijft het speelschema overzichtelijk. Het is ook mogelijk om een extra speeldag in te voeren, maar dat zal niet snel gebeuren.''

De populariteit van de `Open Nederland' kan Hofland eenvoudig verklaren. ,,Het toernooi is voor iedereen toegankelijk. Alle wereldtoppers zijn aanwezig en mengen zich tussen het publiek. Met een beetje geluk loot je tegen Raymond van Barneveld, Martin Adams of Ted Hankey.''

Dat overkwam de 12-jarige Nick Stoekenbroek. De scholier uit Almere gooit in zijn vrije tijd een aardige pijl en werd daarom door zijn ouders ingeschreven voor het Open NK. Stoekenbroek bleef zaterdag ongeslagen. Als beloning mocht hij het gisterochtend, als een van 128 overgebleven deelnemers, uitkomen tegen dartsprofessional Co Stompé.

Dapper verklaarde Stoekenbroek vooraf al eens gewonnen te hebben van de oud-trambestuurder, vorige maand een van de drie Nederlandse deelnemers aan The Embassy. Dat het daarbij om een demonstratiepartij ging, deed niet ter zake. ,,Hij mocht alleen in de elf gooien, ik in het hele bord'', zei Stoekenbroek.

De junior bood Stompé goed partij. Ook al had hij, bevangen door zenuwen, de slaap nauwelijks kunnen vatten in de voorafgaande nacht. Ternauwernood versloeg de huidige nummer 32 van de wereld het aanstormende talent: 3-2. Stompé, opgelucht: ,,Vooraf wist ik dat ik tegen Nick niets te winnen had. Het publiek stond achter hem. Hij gooide goed en ik moest alle zeilen bijzetten om verder in het toernooi te komen.''

De overwinning op Stoekenbroek was voor Stompé het begin van een imposante zegereeks. De voormalige winnaar van de Europa Cup ging steeds beter presteren en voor het eerst in zijn carrière bereikte hij de halve finales van het Open NK. Daarin werd hij verslagen door de Engelsman Shaun Greatbatch. Stompé was na afloop van die partij gebroken. ,,Dit toernooi is een aanslag op je uithoudingsvermogen. Ik heb sinds vrijdagavond zeventien wedstrijden op rij gewonnen. Inclusief de koppelduels met Raymond van Barneveld. Daarom ben ik tevreden met dit resultaat.''

Stompé en Van Barneveld, bijnaam Barney, schreven, gadegeslagen door een uitzinnige menigte, het dubbelspel op hun naam. Dat kostte de Amsterdammer wel de finaleplaats in het individuele toernooi, gaf hij toe. ,,Ik heb me niet gespaard toen ik met Raymond om de hoofdprijs speelde. Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil alles winnen. Helaas heb ik daar mijn laatste kruit verschoten. Ik was helemaal leeg. Kon echt niet meer.''

Greatbatch, bedwinger van de uitgeputte Stompé, schitterde in de finale door een nine darter te gooien: met negen pijlen een leg (501 punten) uitwerpen. Dat was een unieke prestatie in de 24-jarige historie van de Dutch Open. Dat kunststukje was voldoende om de verbouwereerde Steve Coote uiteindelijk te verslaan.

Bij de vrouwen ging de titel naar de Rotterdamse Francis Hoenselaar. Zij schreef het Open NK, ten koste van de Engelse Tricia Wright, voor de zesde maal op haar naam.

    • Arnout Verzijl