Vier treffers Kluivert voor Barça

Na elf duels ongeslagen te zijn gebleven heeft Real Madrid gisteren in de Spaanse voetbalcompetitie met 1-0 verloren van Espanyol. Celta de Vigo, zaterdag met 1-0 te sterk voor Mallorca, nam de leiding over op basis van een beter doelsaldo. Barcelona herstelde zich van een matige reeks en versloeg Tenerife met 6-0, onder meer door vier treffers van de Nederlandse spits Kluivert.

Raúl Tamudo was in het Olympisch Stadion van Barcelona matchwinner voor Espanyol. Real nam in de eerste minuut de leiding door Raúl Gonzalez, maar zag de thuisclub langzij komen door Quique. Espanyol speelde geïnspireerd en verdiende de zege. Een kwartier voor tijd schoot Tamudo de bal in het dak van het doel.

Alavés bezorgde Deportivo zaterdagavond in La Coruña een onaangenaame verrassing: 0-1. Het enige doelpunt in het door hard spel ontsierde duel (tien gele kaarten) kwam drie minuten voor rust op naam van middenvelder Astudillo. Alavés klom door de winst naar de derde plaats, met één punt achterstand op Celta.

In Engeland delen twee Nederlandse internationals, Hasselbaink en Van Nistelrooy, sinds zaterdag de eerste plaats op de topscorerslijst (achttien treffers) met Arsenal-spits Henry. Hasselbaink schoot in de slotminuut met zijn tweede treffer van de wedstrijd Chelsea alsnog langs Leicester City. Van Nistelrooy droeg met twee doelpunten bij aan de 4-1 zege van koploper ManUnited op Sunderland.

Arsenal verloor de tweede plaats op de ranglijst door een gelijkspel (1-1) op eigen veld tegen Southampton. Met Bergkamp in de basis en Van Bronckhorst als invaller bereikte de ploeg uit Londen wel een mijlpaal. Het was het 26ste duel op rij waarin Arsenal scoorde, een record in de Premier League. De maker van het doelpunt was de Fransman Wiltord, die de rebound benutte na een kopbal van Bergkamp. Tien minuten voor tijd redde Tessem een punt voor Southampton.

Manchester United bleef koploper door een sterke eerste helft tegen Sunderland. Phil Neville bracht de thuisploeg op Old Trafford op voorsprong. Phillips scoorde tegen namens Sunderland, waarna Beckham en Van Nistelrooy, zijn tweede vanaf de strafschopstip, de 4-1 eindstand al voor rust op het scorebord brachten. Het was de tiende zege van Manchester United in de laatste elf competitieduels.

Hasselbaink hielp Chelsea in de slotminuut aan de derde opeenvolgende overwinning. Twee keer had de ploeg uit Londen daarvoor een achterstand ongedaan gemaakt. Hasselbaink en Zola scoorden, nadat Scowcroft thuisploeg Leicester aan de leiding had geholpen.

Newcastle handhaafde zich op de tweede plaats door op eigen veld Bolton Wanderers met 3-2 te verslaan. Liverpool kwam op gelijke hoogte met Newcastle door een sensationele zege bij Leeds United (4-0), met twee treffers van Heskey binnen één minuut.

In Italië was Juventus de grote winnaar van de 21ste speeldag. Met Davids op het middenveld versloeg de ploeg uit Turijn het laag geklasseerde Lecce met 3-0. Juventus liep twee punten in op AS Roma, dat 2-2 speelde bij Fiorentina, en Internazionale dat op eigen veld niet verder kwam dan 0-0 tegen Torino. Ondanks het benauwde gelijkspel handhaafde AS Roma zich aan kop van de ranglijst. Inter blijft op één punt van Roma en zag gisteren Juventus op gelijke hoogte komen.

In Duitsland rekende Bayern München af met een povere reeks van zeven competitiewedstrijden zonder zege. De Duitse kampioen won gisteravond de topper tegen de `virtuele' koploper Leverkusen met 2-0, dankzij treffers van Elber en Effenberg (strafschop). Borussia Dortmund, de nieuwe koploper, kwam een dag eerder tegen Wolfsburg niet verder dan 1-1. Achtervolgers Schalke 04 en Kaiserslauteren waren wel succesvol. Het elftal van trainer Stevens was met 2-0 te sterk voor Borussia Mönchengladbach, terwijl Kaiserslautern dankzij een 1-0 zege op FC Köln derde bleef.