`Verhaal over dope grote onzin'

De Franse sportkrant l'Equipe meldde vorige week dat op het WK-voetbal van 1998 de toenmalige KNVB-arts van het Nederlands elftal, dr. Frits Kessel, medicamenten met het verboden middel nandrolon bij zich had. Dit blijkt uit de lijst van producten die alle teams moesten afgeven bij het Franse ministerie van Volksgezondheid. Kessel, tegenwoordig ondermeer werkzaam voor NOC*NSF, zou hebben opgegeven dat hij in zijn dokterstas medicamenten met decadurabolin en furosemide, die beide nandrolon bevatten, bij zich droeg.

Wat vindt u van de commotie rondom deze berichtgeving?

,,Kessel: ,,Ik kan me hier helemaal niets bij voorstellen. Ik ben arts en mag gebruik maken van alles wat mij ten dienste staat. Buiten de sporters heb ik ook op een WK nog andere patiënten. Zoals vrouwen en kinderen van spelers. Daarom heb ik misschien spullen in mijn tas zitten waarvan de sportwereld zegt: `die staan op de dopinglijst'. Na diarree heb je bijvoorbeeld om aan te sterken iets nodig met een opiumpreparaat. Ik kan me er absoluut niet druk om maken.''

Toen Winston Bogarde voor de interland tegen Brazilië zijn been brak kwam u ongetwijfeld niet met een sinasprilletje aanrennen.

,,Precies, dan kies je voor een grove therapie. Op dat moment staat de patiënt centraal. Dan werk je als begeleidend arts en kijk je niet naar de dopinglijst.''

Toch laad je tegenwoordig al snel de verdenking op je als er spierversterkende middelen bij een sportarts worden gevonden.

,,Ja, maar dat moet dan eens uit de wereld worden geholpen. Kijk, als men fysiotherapeuten of masseurs met van alles en nog wat in hun handen ziet rondlopen, dan zeg ik: dat kan niet goed zijn. Deze mensen hebben niets met medicijnen van doen. Ook als bij een arts duizend tabletten worden gevonden die op de verboden lijst staan.''

Waarom maakt l'Equipe zich dan zo druk?

,,Ik heb altijd ampullen met injecteerbare vloeistof bij me voor heftige pijnbestrijding. Dit verhaal is gewoon pure onzin. Iemand die denkt iets leuks op het spoor te zijn en publiceert zonder te worden gehinderd door kennis van zaken.''