Verfilmde Harry's zorgen voor best verkochte boeken

In de top 100 van beste verkochte titels in het jaar 2001 staat Harry Potter op plaats 1 tot en met 4. Dankzij de verfilming van het eerste deel van de door J.K. Rowling geschreven cyclus werden in totaal 838.927 exemplaren van De steen der wijzen, De geheime kamer, de gevangene van Azkaban en De vuurbeker verkocht. Dit is vanochtend bekendgemaakt door de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB). In de categorie Nederlandse literatuur bezet Harry Mulisch de eerste twee plaatsen met Siegfried en De ontdekking van de hemel, de onlangs verfilmde roman die al vier jaar achtereen in de top 100 staat. In de gewone top 100, met alle Nederlandse titels, moet Mulisch overigens Youp van `t Hek (166x) en Geert Mak voor laten gaan.

Opvallend bij de CPNB-gegevens is de dominantie van verfilmde titels; het op vier na best verkochte boek was vorig jaar Het dagboek van Bridget Jones (Helen Fielding) waarvan ook vorig jaar een filmbewerking in de bioscoop draaide. Van de boeken in de top 100 werden in totaal 5,3 miljoen exemplaren verkocht. In 2000 ging het om 4,4 miljoen boeken.