Tyco verzweeg 9 mld uitgaven

In het kielzog van Enron komt een groeiend aantal Amerikaanse concerns met slecht nieuws over in het verleden gerapporteerde cijfers. Het op de Bermuda-eilanden gevestigde industriële conglomeraat Tyco heeft de afgelopen drie jaar 8 miljard dollar (9,3 miljard euro) aan 700 overnames gespendeerd. Deze transacties en bedragen zijn nooit eerder openbaar gemaakt. De helft van dit bedrag is in het laatst geëindigde boekjaar uitgegeven en vertegenwoordigt 37 procent van de totale uitgaven aan acquisities in dat jaar.

Tyco heeft openheid van zaken gegeven in reactie op de groeiende zorg onder beleggers over de gepubliceerde resultaten van het concern. Beleggers konden de snel groeiende schuldenlast van het concern niet rijmen met de gegevens die Tyco over zijn kasstromen verstrekte. Het aandeel kelderde vorige week nadat bekend werd dat het concern een van zijn bestuurders 10 miljoen dollar had betaald voor zijn hulp bij een overname. Daarnaast stortte Tyco 10 miljoen dollar in een charitatief privéfonds van de bestuurder.

De Tyco-bestuurder was eveneens aandeelhouder van de onderneming die Tyco aankocht.

Tyco kon het miljardenbedrag aan overnames buiten de boeken houden doordat de onderneming het aanwezige geld in de kas van overgenomen bedrijven meteen verrekende met de overnameprijs. Financieel directeur M. Swartz van Tyco verklaarde vanochtend tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal dat men het hem kan ,,aanrekenen'' dat deze uitgavepost tot nu toe niet bekend is gemaakt. Tyco overweegt in de toekomst duidelijker te rapporteren over zijn acquisities. Het bedrijf benadrukt dat er geen verslaggevingsregels zijn overtreden.