Thuiszorg werft in Slowakije

Enkele honderden werkloze verpleegkundigen uit Slowakije krijgen dit jaar een stagebaan van zes maanden in de thuiszorg in Oost-Nederland. De eerste honderd verpleegkundigen, die momenteel in Slowakije worden opgeleid, komen al in mei. Ze gaan in de thuiszorg in onder meer Zwolle, Assen en Steenwijk werken.

Het doel van het project Thuiszorg Slowakije-Nederland, dat twee jaar geleden op verzoek van Bratislava begon, is om zowel een systeem van thuiszorg in Slowakije op te zetten, als het personeelstekort in de thuiszorg in Nederland op te lossen. ,,De situatie op de arbeidsmarkt voor thuiszorg is zo nijpend'', zegt A. Treffers, voorzitter van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), ,,dat onorthodoxe methoden noodzakelijk zijn. In Nederland is nauwelijks personeel te vinden.''

Het ministerie van VWS waarschuwt dat hiermee het personeelstekort in de thuiszorg niet kan worden opgelost. ,,Dat is een illusie'', aldus een woordvoerder. Volgens hem staat staatssecretaris Vliegenthart zeer terughoudend tegenover de komst van verpleegkundigen uit niet EU-landen. Pas als sprake is van een acute noodsituatie kan hiervan worden afgeweken. Bovendien zijn de ervaringen met bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse verpleegkundigen negatief. De Slowaakse verpleegkundigen krijgen momenteel een inburgeringcursus en Nederlandse taallessen van een Nederlandse hoogleraar in Bratislava.

In Slowakije, dat op de nominatie staat om vanaf 2004 lid te worden van de Europese Unie, zijn zeker 20.000 werkloze verpleegkundigen. Duizend hiervan hebben zich inmiddels gemeld voor een herscholingscursus. Om werkervaring op te doen, hebben enkele honderden ermee ingestemd om voor zes maanden in de Nederlandse thuiszorg te gaan werken. ,,Ze zijn razend enthousiast''zegt Treffers van BTN.