Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de opmars van de dvd. In december werden er maar liefst 125.000 dvd-spelers verkocht. Het einde van de videoband lijkt daarmee nabij. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Reportage over het Amerikaanse energiebedrijf Enron dat na frauduleus handelen failliet is gegaan. Nu dreigt het schandaal ook president Bush te beschadigen. Verder aandacht voor de Olympische Spelen in Salt Lake City en de slinkse wijze waarop de stad de spelen binnen wist te halen. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Aandacht voor het landelijk onderzoek naar de vrije heroïneverstrekking aan zwaar verslaafden en Jasperina de Jong over haar rol in de musical over Marlene Dietrich. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRE

Waskracht! Film over het schoonmaken van een slaapkamer door een vrouw van middelbare leeftijd. Zij wordt geobserveerd door verschillende mensen onder wie columniste Elsbeth Etty die naar de feministische aspecten kijkt en hoogleraar huishoudtechnologie Terpstra die vooral op de techniek let. Ned.3, 20.05-20.35u.

RVU Themamaand: Aan ouderen geen gebrek. Aandacht voor de relatie tussen jong en oud en taboes en vooroordelen over de vergrijzing. Ned.3, 20.35-21.00u.

Hockeyen op dinsdagmiddag; mannen in de overgang. Zie tv-vooraf. Ned.3, 21.00-21.30u.

Verbonden. Over de relatie van Anita en Will. Nadat bij Anita baarmoederhalskanker werd geconstateerd kwam de intimiteit onder druk te staan. Ned.3, 21.30-22.00u.

Dokument: Wij, Oranje. Vierde deel van een serie over de geschiedenis van het Huis van Oranje behandelt vanavond de macht van de Oranjes. Met onder anderen oud-politicus Henk Vonhoff, Neerlandica Nelleke Noordervliet, historicus Cees Fasseur en oud-minister Sorgdrager. Ned.1, 22.55-23.52u.

AMUSEMENT & KUNST

Flogiston. Eerste aflevering van een serie met Wim T. Schippers die zich beweegt op het snijvlak van wetenschap, cultuur en amusement. Met o.a massapsycholoog Jaap van Ginneken over hypes en hoe deze ontstaan en Clara Froger, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kleurenstudie, over de invloed van de kleur Oranje. Lieuwe Visser zingt. Ned.3. 23.15-23.55u.

Opium tv. Over honden in de schilderkunst, fotografie en hondenmode. Ned.1, 23.52-0.20u.

FILM

2 Männer, 2 Frauen - 4 Probleme (Vivian Naefe, 1998, Duitsland). Relatiekomedie van veelal voor televisie werkzame regisseuse. Serveerster ontdekt dat echtgenoot met minnares in Venetië verblijft. Zij reist hem achterna, samen met haar twee kinderen én de wettige echtgenoot van de minnares. ZDF, 20.15-21.45u.

Arachnophobia (Frank Marshall, 1990, VS). Regiedebuut van voormalig Spielbergproducent Marshall is griezelfilm met niet bijster consequent scenario. Spinnenfobie van huisarts Jeff Daniels wordt in idyllisch Californisch plaatsje op de proef gesteld door nest reuzenspinnen. V8, 20.30-22.25u.

. Loulou (Maurice Pialat, 1979, Frankrijk). De doorbraak van Pialat naar het grote publiek is een schitterend geacteerde, dierlijk-sensuele en zeer naturalistische liefdesgeschiedenis waarin de taal van het lichaam de emoties van de woordarme hoofdpersonen uitdrukt. Bourgeoisvrouwtje Isabelle Huppert valt voor semi-criminele leegloper Gérard Depardieu. TV5, 22.00-24.00u. en morgen, 14.15-16.00u. & 18.15-19.55u.

In the Army Now (Daniel Petrie jr, 1994, VS). Soldatenklucht met Pauly Shore speelt in Afrika. Morgen, ARD, 10.35-12.00u.

RADIO

Kunststof. Gast is literatuurcriticus Michaël Zeeman die dit jaar de Gouden Ganzenveer krijgt. Deze prijs wordt toegekend aan Nederlanders die een bijdrage hebben geleverd aan de geschreven cultuur. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Herhaling van het radioverhaal Say Again van Jacqueline Maris over Bloody Sunday, 30 januari 1972, toen Britse paratroopers tijdens een vreedzame demonstratie in het Noord-Ierse Derry dertien mensen doodschoten. Afgelopen donderdag door Kester Freriks besproken. In het tweede uur gesprekken met mensen over hun werk en een vertaling van een lied uit Schuberts Winterreise. 747AM, 22.02-24.00u.

MadiwodoVPRO. Wim de Bie haalt herinneringen op aan zijn jeugd in Den Haag-West. Morgen, 747AM, 11.02-12.00u.