Skatedans in dun theatraal verhaal

Marco Gerris (26) is iemand zoals staatssecretaris Rick van der Ploeg ze graag ziet; hij is een `jongere', een allochtoon (Vlaamse Filippijn) met ambitie en hij krijgt mensen de theaterzalen in die er anders nooit komen. Ruim twee jaar geleden debuteerde Gerris, kampioen freestyle-skaten, met zijn voorstelling Ish die door de pers met een zuinig enthousiasme werd onthaald, maar een cultstatus toebedeeld kreeg onder middelbare scholieren en gezinnen. Er werd in geskatedanst, getapt, gemimed, gestunt op de halfpipe en dat alles in een dun theatraal verhaal. Gerris ontwikkelde zich rap als acteur en danste op zijn skates onder meer bij Krisztina de Châtel. De grote vraag was dan ook of hij iets kunstzinnigs aan zijn amusante show zou toevoegen in Ish.

Nee, het kwadraat van Ish (van het Engelse achtervoegsel -achtig) is theatraal zelfs minder interessant geworden, het is amusement in zijn zuiverste soort. Scènes op skates worden afgewisseld met meditatieve oosterse krijgskunst, rap-zang, breakdance, dj-ing, acrobatiek of een parodie op jongensgroepen als de Backstreet Boys (zeer komisch).

Uitgangspunt vormde het alledaagse leven van de spelers in een virtuele stad die op video geprojecteerd wordt. In hun leven blijken verliefd zijn, bij de groep willen horen, de andersoortige sukkel zijn, kortom de eeuwige puberperikelen, centraal te staan.

Gerris weet als geen ander een doelgroepenvoorstelling te maken en mikt daarbij op herkenning in plaats van kunst als confrontatie. Hij tracht er weliswaar wat zwaarte in aan te brengen door te beginnen met esoterische teksten op band over het niets en het heelal waarin alles begon, maar meer dan een weinig doeltreffende flirt met diepzinnigheid is het niet. Gerris brengt zijn show zeker met verve en zijn spelers zijn goed. Het is alleen zonde dat hij de brug tussen `lage' en `hoge' cultuur niet weet te slechten. Een potentieel nieuwe theatervorm als het skatedancen blijft daardoor onbenut.

Olbe Produkties: Ish. Gezien op 25/1 Meervaart Amsterdam, tournee t/m 24/5. Inl: 020-6638433 of www.ish-events.com

    • Ingrid van Frankenhuyzen