Sharon den Adel en fans majestueus in bruidskledij

Vooraf had Sharon den Adel zich de gewetensvraag gesteld, of ze op de dag van het koninklijk huwelijk wel in een witte trouwjurk kon verschijnen op haar concert in de Melkweg in Amsterdam. De zangeres van de Nederlandse gothic-metalgroep Within Temptation staat bekend om het feit dat ze altijd optreedt in fraaie bal- of bruidsjurken. Maar dit keer zou haar opzienbarende verschijning wellicht als spotternij of zelfs majesteitsschennis kunnen worden opgevat.

Burgemeester Cohen kon gerust zijn, want met de bruidsjurk die Den Adel droeg het concert in positieve zin bij aan de feestvreugde in Amsterdam. De muziek klonk majestueus en veel van Within Temptations vrouwelijke fans volgden Den Adels voorbeeld door in een tweedehands-variant op het galatenue naar de rockbunker Melkweg Max te komen.

Voor Within Temptation was het dubbel feest, want hun single Ice queen staat hoog in de hitparade en deze week mocht de groep een gouden plaat in ontvangst nemen voor hun tweede cd Mother Earth. Daarmee behoren ze tot de best bewaarde geheimen van de Nederlandse hitparadepop, want het album verscheen al meer dan een jaar geleden en voor de doorgaans tot de underground veroordeelde hardrockmuziek leek de Mega Top 100 een onneembare veste.

De gedragen, symfonische hardrock van de groep uit Zuid-Holland dankt het toegankelijke karakter vooral aan de betoverende zang van Sharon den Adel. Met haar sprookjesachtige teksten en haar soepele stembuigingen in het hoge register doet ze denken aan niemand minder dan Kate Bush. De combinatie met harde gitaren, breed uitwaaierende synthesizerklanken en slepende ritmes geeft Within Temptation een mooi zweverig geluid, dat soms wreed wordt verstoord door de grunt-vocalen van gitarist Robert Westerholt.

Within Temptations sprookjeshardrock was ontwapenend door de manier waarop Sharon Den Adel haar geëxalteerde sirenezang afwisselde met vriendelijke aankondigingen en exotische dans, als was ze een levende wajangpop. Haar majesteitelijke verschijning relativeerde ze door uitbundig te headbangen, wapperend met het lange haar op een manier die voor de kale gitaristen in haar band niet is weggelegd.

Begeleid door ingeblikte hobo en geplukte violen bereikte ze de top van haar vocale kunnen in The promise, een meeslepende tour de force waar het valse spreeuwtje Sita nog het een en ander van zou kunnen opsteken. Er bestaat nog gerechtigheid in de Nederpop, want voor het merendeel van het komend jaar zijn we Within Temptation kwijt aan het buitenland waar ze successen boeken die voor Kane of K-Otic niet binnen het bereik liggen. Voor het imago van Nederland kan het geen kwaad, als Sharon den Adel daarbij als een Máxima van de rock & roll in bruidsjurk verschijnt.

Concert: Within Temptation. Gehoord: 2/2 Melkweg Max, Amsterdam. Herhaling: 9/2 Podium, Hardenberg, 23/2 Hof ter Lo, Antwerpen, 4/3 013, Tilburg.

    • Jan Vollaard