Schröder verwonderd om inmenging Brussel

Bondskanselier Gerhard Schröder heeft het voorstel van de Europese Commissie om Duitsland een officiële waarschuwing te geven voor het snel stijgende begrotingstekort ,,onbegrijpelijk'' genoemd. Schröder zei te vermoeden dat er andere dan zuiver economische motieven bij de overwegingen van de Commissie een rol spelen.

Groot-Brittannië en Frankrijk hebben intussen aangegeven eventueel tegen de waarschuwing van de Commissie te zullen stemmen. Londen zou aan een compromis werken om Duitsland gezichtsverlies te besparen.

Vorige week heeft de Commissie, op voordracht van Commissaris Pedro Solbes, voorgesteld Duitsland formeel te waarschuwen. Het Groei- en Stabiliteitspact bindt lidstaten namelijk aan strikte begrotingsregels om de stabiliteit van de euro te waarborgen. Duitsland probeerde de Commissie tevergeefs op andere gedachten te brengen, temeer daar Solbes geen kritiek heeft op het door de regering-Schröder gevoerde beleid. De Europese ministers van financiën beslissen op 12 februari of ze het voorstel van de Commissie overnemen.

Schröder zei dit weekeinde in een vraaggesprek met de International Herald Tribune: ,,Ik begrijp niet waarom de Commissie zo'n waarschuwing uitgeeft. Er moeten andere, niet-economische redenen zijn''. Op welke motieven hij doelde maakte Schröder niet duidelijk. Evenmin zijn woordvoerders.

Solbes verdedigde daarop nogmaals het Commissie-besluit. ,,Het Stabiliteitspact is een cruciaal instrument. Vanuit het gezichtspunt van de markten is het van belang het pact geloofwaardigheid te verlenen'', zei Solbes in de marge van het World Economic Forum in New York.

Het Duitse begrotingstekort, dit jaar vermoedelijk 2,7 procent, beweegt zich in de richting van de toegestane limiet van 3 procent.