Priester dankt God voor homoseksualiteit

Een priester uit het zuiden van Spanje, José Mantero, heeft binnen de Spaanse katholieke kerk voor veel opschudding gezorgd door te verklaren dat hij homoseksueel is.

Het is voor het eerst dat een priester in Spanje openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit. Mantero zegt bovendien dat hij het celibaat niet respecteert.

Op zijn twaalfde merkte hij dat hij in televisieseries liever keek naar vrachtwagenchauffeurs dan naar meisjes. Nu ,,dankt hij God'' dat hij homoseksueel is, zo verklaarde hij op de voorpagina van Zero, Spanjes homomaandblad.

De reacties lieten niet lang op zich wachten. De woordvoerder van de episcopale conferentie herinnerde de priester eraan dat de kerk het praktiseren van homoseksualiteit beschouwt als ,,een zonde en een morele uitspatting''.

Een bisschop uit het noorden van Spanje veroordeelde de homoseksualiteit van de priester ronduit als een ziekte en een karakterstoornis. De openbaring van priester Mantero (39 jaar) volgt nadat de afgelopen jaren bekenden uit de televisie- en showwereld, een politicus en een legerkolonel uitkwamen voor hun homoseksualiteit. In een rap tempo werd daarbij het taboe omver gehaald.

Met zijn bekentenis hoopt Mantero naar eigen zeggen de homofobie binnen de officiële politiek van de katholieke kerk te bestrijden. Hij voelt zich niettemin zeer op zijn plaats als priester en meent dat de homohaat niet tot de fundamentele uitgangspunten van de kerk behoort. Mantero wordt op handen gedragen door de inwoners van het stadje Valverde del Camino in het zuidelijke Huelva, waar hij zijn parochie heeft. Een meerderheid lijkt de priester te steunen en vreest de repercussie van de kerk.

Inmiddels hebben homoactivisten gedreigd dat zij de namen bekend zullen maken van homoseksuele bisschoppen als er maatregelen tegen de priester worden genomen. Ook Mantera zegt te beschikken over een ,,uitgebreide agenda'' met namen van homoseksuele geestelijken, maar hij zal deze alleen bekendmaken als het personen betreft die tegen hem in het geweer komen. ,,Als een van die gasten me aanvalt is het: je bent zelf een nicht, nog meer dan ik.''