Premier Israël: belofte Arafat betekent niets

De Israëlische premier, Ariel Sharon, heeft een belofte van de Palestijnse leider Yasser Arafat om Palestijnse terroristische groepen aan banden te leggen, als niets betekenend van de hand gewezen.

Bij een ontploffing in het zuiden van de Gazastrook zijn vanochtend vier Palestijnen gedood. Het zou gaan om leden van de radicale Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP). Het was niet meteen duidelijk wat de oorzaak van de explosie was.

Arafat zei dat hij ,,vastbesloten'' is een eind te maken aan de activiteit van terroristische groepen in een artikel op de opiniepagina van de New York Times. Daarin bood hij ook aan te zoeken naar ,,creatieve oplossingen'' voor het probleem van de Palestijnse vluchtelingen. Hij zei Israëls bezorgdheid te respecteren dat hun `recht op terugkeer' – een pijler van de Palestijnse beweging – de demografische balans zal verstoren en zijn karakter als joodse staat vernietigen.

Volgens Sharon vormen de uitspraken van Arafat geen fundamentele beleidswijziging. Hij zei dat de Palestijnse leider de eisen inzake de terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen niet heeft opgegeven, en ook vasthoudt aan Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een staat Palestina. Maar Sharon verdedigde de contacten die hij vorige week heeft gehad met naaste medewerkers van Arafat, de eerste sinds hij bijna een jaar geleden aan de macht kwam. ,,Ik besloot hen uit te nodigen om hun uit te leggen wat ze moeten doen'' voor hervatting van het Israëlisch-Palestijnse vredesoverleg, aldus Sharon, die onder scherpe kritiek van rechts is gekomen sinds vrijdag de woensdag gehouden ontmoeting bekend werd. ,,Tegelijkertijd was ik benieuwd om te horen wat hun verzoeken waren.''

Sharon sprak met de Palestijnse parlementsvoorzitter Ahmed Korei, met Arafats onofficiële tweede man Mahmud Abbas en met Mohammed Rashid, een economisch adviseur van de Palestijnse leider. Dezen vroegen Sharon om versoepeling van de Israëlische blokkade van Palestijnse steden en dorpen en stopzetting van de Israëlische liquidatiepolitiek ten opzichte van Palestijnen die van terroristische activiteit worden verdacht. Sharon wees deze verzoeken van de hand – volgens hem had elke versoepeling tot dusverre alleen tot nieuwe terreur geleid – maar kondigde aan op korte termijn opnieuw met de Palestijnen te gaan praten.

De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, zei in een vandaag verschenen vraaggesprek met de International Herald Tribune dat Iran de Libanese fundamentalistische beweging Hezbollah 8.000 nieuwe katjoesjaraketten heeft geleverd, waarmee een groot aantal steden in Israël kan worden geraakt. Peres, die zich baseerde op de inlichtingendiensten, zei dat Iran en Noord-Korea samen een ballistische raket proberen te ontwikkelen met een bereik van 10.000 kilometer, ,,die Noord-Amerika kan bedreigen''.